A+ A A-

U POKUŠAJU DA UPRLJAJU MOJ OBRAZ, USMJERILI SU MEDIJE PROTIV PREDSJEDNIKA SILAJDŽIA I REISA CERICA

muhamed_ef_hasic_1     Nakon održanih tradicionalnih 13. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u St. Louisu (23-26. maj 2008.), u medijima u dijaspori i BiH plasirana je informacija da Muhamed Hasić, imam u Islamskom centru u Saint Louisu, ujedno i domaćin susreta, od Udruženja Prijedorčana, koje djeluje u ovom gradu, zatražio 3.000 dolara. Novac je navodno tražen za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića i Muhameda Šaćirbegovića koji bi svratili na izložbu Prijedor: Lives from the Bosnian Genocide, koja je bila postavljena u St. Louisu. Ovu vijest prvi je objavio Džidžovićev list SabaH, dok je objavom u Avazu medijsku scenu podgrijao Sead Numanović, inače novinar Avaza i dugogodišnji Džidžovićev suradnik, koji je nedovoljno istraženu informaciju plasirao da je “Imam obrukao Islamsku zajednicu”. Nego sve je to na “gotovs” dočekala glavna i odgovorna urednica magazina Dani Vildana Selimbegović, koja se pozvala na Sabahov odnosno Avazov izvor, i u prepoznatljivom Pećaninovom pljuvačkom stilu obrušila se na gore navedene ličnosti. Otvoreno se može reći da su u potrazi za senzacijama Džidžović-Numanović ustvari napravili medveđu uslugu organizatorima susreta a posebno reisu Ceriću i predsjedavajućem Silajdžiću, koje, usput rečeno, Dani već godinama satanaziraju.
Nakon objave teksta u magazinu Dani (broj 574 - 13.06.2008) Koliko košta efendijinih pola sata na istinitost informacija koje kruže u medijima odgovore smo potražili od prozvanog imama Muhameda Hasića, magistra pravnih nauka.

Najbolji pokazatelj je prisustvo najznačajnijih ličnosti iz političkog i vjerskog života BiH, savezne države Missouri i grada St. Louisa

Bošnjaci.Net: Ef. Hasiću šta se stvarno dešavalo u St.Louisu u Memorial vikednu maja mjeseca?
Mr. Hasić: Jedno je tačno da su u St. Louisu održani 13. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike, po mišljenju mnogih dobronamjernih, uz male nedostatake ipak su bili na zavidnom nivou, odnosno jedni od najboljih organiziranih susreta. Najbolji pokazatelj je prisustvo najznačajnije ličnosti iz političkog i vjerskog života BiH, te politički, kulturni i vjerski estabilišment grada St. Louisa i američke savezne države Missouri. Iskreno se nadamo da će Susreti Bošnjaka sljedeće godine biti još bolji, ali tome trebamo svi doprinijeti, a ne stajati skrštenih ruku sa strane i davati negativne kritike i lekcije.

Bošnjaci.Net: Uredu, ali nas ovog momenta interesira informacija o $3,000 koja je plasirana u medijima…
Mr. Hasić:
Da bi stvarno znali o čemu se radi moramo poći jednim redosljedom, zato dozvolite mi prvo na to da ukažem.
Na 12. Susretima Bošnjaka održanim maja mjeseca 2007. godine u Seattleu je prihvaćena kandidatura za susrete u St. Louisu, odnosno organizacija ovogodišnjih susreta je dodijeljena džematu na čijem sam čelu Islamic Community Centru. Mi smo odmah počeli sa planovima kako da to pripremimo i da 13. Susreti Bošnjaka zaista budu zapamćeni po srdačnom i bratskom dočeku odnosno dobroj organizaciji.
Intenzivnije smo počeli sa pripremama u januaru ove godine kada smo pozvali sve organizacije i istaknute pojedince sa područka St. Louisa da se uključe u organizaciju 13. Susreta Bošnjaka. Značajan broj organizacija i pojedinaca se uključio u pojedine aktivnosti, ali istovremeno neki su nastojali da u svemu tome malo ili nikako učestvuju, ali da iskoriste priliku da se maksimalno (samo)promoviraju. Mi u Organizacionom odboru svima smo naglasili da neće biti isticanja pojedinih organizacija ili pojedinaca i da su Susreti organizovani od strane svih dobronamjernih Bošnjaka St.Louisa. Smatrali smo da je to dovoljno.

Nije istina da je bilo “daj pare i nema problema”

Bošnjaci.Net: Značili to da je svima pružena šansa da budi dio organizacije…
Mr. Hasić:
Apsolutno svi su imali priliku da se uključe na vrijeme i da svojim radom i prijedlozima utiču na program i tok Susreta.

Bošnjaci.Net: Ako je svima u bošnjačkoj komuni u St. Louisu ovo bilo jasno, šta se onda dogodilo?
Mr. Hasić: Kada je potvrđen dolazak predsjednika i reisu-l-uleme, i kada su Susreti praktično već počeli Udruženje Prijedorčana je tražilo da se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić i Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić dovedu na izložbu o genocidu u Prijedoru. Zato odgovorno tvrdim da nije istina da je bilo “daj pare i nema problema”, nego na njihov prvi zahtjev smo im rekli da se uključe i pomognu troškove Susreta Bošnjaka, koji nisu tako mali. A tek na njihovo insistiranje koliko bi trebali uplatiti, mi smo rekli pa npr. 3000 dolara. Također smo im obećali da ćemo pokušati da promijenimo protokol, naravno ako to bude moguće. Mi smo bili svjesni zbog zakazanih aktivnosti da je to bilo vrlo teško uraditi u zadnji minut. Izložba o kojoj je riječ otvorena je na dan 23. maja u jednoj lokalnoj banci, a i Susreti su faktički počeli 23. maja, to najbolje govori koliko je kasno bilo za izmjene u Protokolu naših uvaženih gostiju.

Najviše naudili našim liderima

Bošnjaci.Net: Da budemo jasni, hoćete reći, da je donacija od $3,000 isključivo tražena za budžet i potrebe organizacije Susreta Bošnjaka a ne kao deal za posjetu zvaničnika, kako tvrde gore spomenuti mediji?
Mr. Hasić: To odgovorno tvrdim a to znaju i oni koji su razgovarali sa nama po ovom pitanuju. To što su izvrnuli istinu, sada se vidi da su najviše naudili našim liderima. Dakle tvrdim, i nakon razgovora da učestvuju sa donacijom u organiziranju

Susreta, njima nikada nije bilo obećano, i ako uplate donaciju, da će se sigurno udovoljiti njihovom zahtjevu, nego samo da ćemo pokušati promijeniti protokol. Nažalost oni se nakon razgovora nisu više ni javljali, što se da zaključiti da i nisu bili plaho zainteresovani za posjetu naših lidera. Ovo sam zaključio jer su dobro znali da nam visoki zvaničnici dolaze, i mogli su nas pitati na vrijeme. Još je bolje bilo da su se uključili u rad Organizacionog odbora Susreta Bošnjaka, i sve se na vrijeme moglo planirati. Zato ovu priču smatram bezpotrebnom!

Bošnjaci.Net: Ipak je priča plasirana i neki su je već prožvakali kao istinu….
Mr. Hasić: Pa vidite i sami da je nakon svega samo podignuta prašina. Najzad da je to bila istina, ko bi njima branio da su prišli visokim zvaničnicima i da im saopće kako ih mi navodno “ucjenjujemo sa $3000” da posjete izložbu o genocidu u Prijedoru. Pa to je apsurd!

Novinarske senzacije

Bošnjaci.Net: Onda čija je to igra?
Mr. Hasić: To je igra onih koje ne interesuje ni Kongres a ni Susreti Bošnjaka, iako je to najveći i najznačajniji skup Bošnjaka van domovine koji se održava svake godine, 13 godina zaredom. Pitam se nakon svega što nam se dogodilo, kome su potrebne dezinformacije i nejedinstvo Bošnjaka? Slobodno mogu reći da je samo dušmanima Bosne i Bošnjaka potrebno naše nejedinstvo.

Bošnjaci.Net: Uredu, ali mediji tragaju za senzacijama…
Mr.
Hasić: Meni je jasno da senzacija prodaje novine, ali novinar mora biti objektivan i imati granicu pristojnosti.

Bošnjaci.Net: Da li tendenciozna piskaranja mogu nauditi bošnjačkoj zajednici u St. Louisu?
Mr. Hasić:
Mislim da sada ne mogu iz prostog razloga što su djela naše zajednice vidljiva i jača od bilo kakvog pisakaranja i praznih priča. Svi koji su učestvovali u prelijepom druženju Bošnjaka u St. Louisu bili su na licu mjesta i iz prve ruke su se uvjerili. Niko, pa ni oni koji sada tendenciozno pišu, ne mogu promijeniti njihovo mišljenje. Ali mislim da može uticati negativno na dijasporu pogotovu na one koji nisu bili tu da se uvjere svojim očima. Nego i to je kratkog daha, u lažima su kratke noge, to svi znaju...

Mediji protiv naših lidera

Bošnjaci.Net: I nakon svega što je objavljeno…
Mr. Hasić:
Iskreno kao čovjek žalim što su u pokušaju da uprljaju moj obraz, ustvari usmjerili medije protiv naših lidera Silajdžića i Cerića koji su pored svih obaveza odvojili svoje vrijeme da budu sa svojim narodom koji je preživio genocid i našao utočište u ovom gradu. A svi koji su bili na susretima su čuli i vidjeli koji respekt uživa naša zajednica, naš narod… Ali i pored svega toga, za nas je to sve završeno i mi idemo naprijed.

Bošnjaci.Net: Koji su planovi u zajednici koju predvodite?
Mr. Hasić:
Naši planovi su kako sačuvati sljedeće generacije od negativne asimilacije i zato poručujemo svima da mi radimo, a oni samo pričaju. Plodovi našeg rada imaju adresu i mogu se vidjeti na 4666 Lansdowne Ave – tu je džamija sa prelijepom munarom, velikim parkingom. Zatim vlasnici smo 20 dunuma zemljišta, adresa 2521 Lemay Ferry Rd. Na najboljoj lokaciji planiramo izgraditi moderan Kulturno obrazovni centar od 50 hiljada sq.f. sa bibliotekom, sportskom salom, Muzejom genocida, amfiteatrom, učionicama, poslovnim prostorom i mesdžidom. Sadašnja vrijednost plodova našeg rada je oko 5 miliona dolara, ako je još neko uradio nešto u St. Louisu osim džemata neka nam javi adresu da možemo otići pogledati i čestitati im. Najlakše je prodavati maglu, ako je to neki posao, ali treba znati čim sunce malo usja magle nigdje nema. Bošnjaci u St.Louisu se mogu podijeliti u tri kategorije i to: dobri, bolji i najbolji, a ako ima nekih drugih takvi nas ne zanimaju.

Opstali smo i opstaćemo

Bošnjaci.Net: Jeste li zadovoljni svojim džematlijama?
Mr. Hasić:
Mogu da kažem da sam prezadovoljan svojim džematlijama i da za sve uspjehe zahvalnost pripada Uzvišenom Allahu i onima koje je On uputio da rade dobra djela kao što su naše džematlije.

Bošnjaci.Net: Na kraju….
Mr. Hasić:
Dragi Bošnjaci glavu gore, budite ponosni što pripadate jednom narodu koji može da se ponosi na svoju vjeru, historiju, na svoju tradiciju, kulturu, običaje… Iako nas pokušavaju istrgati na male djeliće sa svih strana, opstali smo i opstaćemo, uz Allahovu pomoć i pomoć svih nas. Posebno trebamo imati više respekta i povjerenja među nama samima i da cijenimo djela onih koji su to svojim radom zaslužili.

Esad Krcic
(www.bosnjaci.net)