A+ A A-

Uzimanje muževljevog prezimena prilikom udaje

Pitanje

Esselamu alejkum!
Prije nekoliko dana sam čula da muslimanka treba pri stupanju u brak da zadrži svoje prezime i da ne može uzeti muževo, čak ni dodati na svoje? Kasnije sam potražila i po internetu i samo sam nailazila na odgovore u kojima stoji da citiram:
"Od stvari koje su muslimani nasljedili od nevjernika je da žena prilikom vjenčanja uzme muževo prezime. To u islamu nije dozvoljeno jer se na jedan način mijenja porijeklo i pripadnost određenoj familiji po kojima se ljudi raspoznaju: "Zovite ih po očevima njihovim" (el-Azhab 4)

Kako onda da toliki niz godina, bolje reći stoljeća niko od vjerskih službenika nije skrenuo pažnju na to... Jer sve osobe koje znam su uzele muževo prezime, čak i kad sam jednu mualimu pitala da li je to zabranjeno ili pokuđeno rekla je da nije... Sve hodžinice koje znam su takođe uzele muževo prezime... Sad sam malo zbunjena... Ko je u pravu? Da li je dozvoljeno ili pokuđeno?
Selam!


Odgovor

Preporučujem da žena zadrži svoje prezime ili eventualno da ga doda muževljevom ako već postupi po običaju i uzme njegovo prezime priliko vjenčanja. To je kod nas dosta raširena pojava i niko ne smatra da je to promjena porijekla budući da se u vjenčanom listu uvijek spominje djevojačko prezime te imena i prezimena roditelja tako da je tu situacija jasna i ne može se to porediti sa potpunim usvajanjem djeteta koje je zabranjeno, budući se tu radi o pripisivanju djeteta osobi koja joj nije otac ili majka. Pitanje uzimanja muževljevog prezimena nije identično pitanju potpune adopcije da bi se primijenila analogija i posredstvom nje proširila zabrana na novi slučaj.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice