A+ A A-

Aktivnosti u džematu Han Ploča kod Kiseljaka

Nakon centralnog mevluda u Šehidskoj džamiji 12. Rebiu-l-evvela u sedmici iza nas učenici mekteba iz džemata Han Ploča, njih 46, bili su gosti Medžlisu Sarajevo na završnoj manifestaciji „Selam Ya Resulallah“, a zatim su posjetili Klas dd i obišli proizvodne pogone. Na putu do Sarajeva učenicima je praktično pokazano kako prepoznati domaći proizvod po bar kodu, te koliko je značajno da jedemo halal certificirane proizvode. Da tako jedemo zdravu hranu, a ujedno praktikujemo vjerske propise.

Po završetku druženja sa polaznicima mekteba iz Sarajeva posjetili  smo sa učenicima  Klas i velepekaru. Ovo je bila lijepa prilika da učenici vide proces proizvodnje proizvoda koji su svakodnevno na našim stolovima, te najbolja prilika za praktičan čas o kupovini domaćih proizvoda. Važno je istaknuti lijep prijem i zahvaliti se uposlenicima Klasa i velepekare na gostoprimstvu.

U subotu, 24.jauara, u novosagrađenom mesdžidu u Radanovićima, džemat Han Ploča,  upriličeno je veče Kur'ana i ilahija, a gost predavač je bio hfz Abdulaziz Drkić. Ova noć je bila posebna zbog samog programa koji je izveden, a i zbog gosta predavača čiji je babo Omer efendija ubijen u ovom džematu 1993. godine.

 Na početku, hfz Abdulaziz Drkić je istakao kako je emotivno vezan za ovaj džemat i ljude u njemu iz poznatih razloga, ali i da vidi veliki napredak u džematu. Srušili su džamiju koja je bila mala i od kamena, a danas je ona mnogo veća i ljepša sa više vjernika u njoj.

Ilahije su učili članovi Omladinskog hora Medžlisa IZ-e Kiseljak i  članovi hora Preporod iz Ilijaša.

  • 0202