A+ A A-

Kurban bajram u Gracu

Ovogodišnji Kurban – bajram u Islamskom kulturnom centru Grac u Austriji obilježen je posebnom svećarskom atmosferom. Na vakufskom zemljištu islamskog centra, na kojem je u toku izgradnja džamije, okupio se do sada rekordan broj vjernika, koji su zajednički obavili sabah i bajram namaz. Predbajramsko predavanje održao je Jakub ef. Dervić, dok je bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao Ibrahim ef. Čikarić. Prije klanjanja bajram namaza prisutnima se obratio i predsjednik IKC Grac gosp. mr. Mahdi Mekić koji je iskoristio priliku da vjernicima i članovima naše zajednice čestita na dosadašnjem uspjehu i doprinosu u izgradnji džamije i islamskog centra u ovom, drugom po veličina gradu u Republici Austriji.

Nakon nekoliko mjeseci pauze u radovima na izgradnji džamije, navedenom prilikom najavljen je i nastavak građevinskih radova, odnosnu dovršetak izgradnje krova na džamiji i ostalim propratnim objektima. Također, najavljeno je da će se u petak, 24. oktobra 2014. godine u Gracu održati donatorska večera u cilju prikupljanja neophodnih finansijskih sredstava, kako bi spomenuti najavljeni radovi bili završeni do kraja ovogodišnje građevinske sezone. Ovo je prilika da pozovemo sve dobre ljude i vakife u domovini i dijaspori da svojim prilozima i prisustvom na donatorskoj večeri podrže ovaj, za Bošnjake historijski i strateški važan projekat.

Spomenimo još i da je ove godine rekordan broj članova naše zajednice (njih 11) otputovalo u Mekku da obave petu islamsku dužnost – Hadždž. Našim ovogodišnjim hadžijama želimo da se zdravi i živi vrate svojim porodicama i da im Allah Uzvišeni učini njihov Hadždž mebrur.

Svim našim vakifima, članovima, aktivistima i prijateljima Islamskog kulturnog centra Grac zahvaljujemo na dosadašnjoj pomoći, podršci, angažmanu i svemu što su uradili i još uvijek rade za dobrobit naše zajednice i naše vjere. Svima njima, kao i muslimanima u domovini i cijelom svijetu, od srca upućujemo iskrene čestitke povodom Kurban bajrama uz molbu Allahu Uzvišenom da bajramske dane provedu u miru, dobrom zdravlju, poslovnim i profesionalnim uspjesima.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

  • 11

Jakub ef. Dervić