A+ A A-

Predstavnici Fondacije Maarif kod reisu-l-uleme

17 12 2019 02 fondacija maarif

Danas se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao sa predstavnicima turske vladine Fondacije „Maarif“. Sastanku su prisustvovali direktor Maarif fondacije za Balkan i Istočnu Evropu Salih Sağır i zamjenik direktora za Bosnu i Hercegovinu Nedžad Avdić.

Gosti su reisu-l-ulemu Kavazovića upoznali sa dosada realizovanim aktivnostima fondacije u Bosni i Hercegovini, konkretno o aktivnostima u kompleksu Gazzaz kao i sa planovima za proširivanje saradnje.

Turska Fondacija Maarif osnovana je u junu 2016. godine na temelju odluke i zakona donesenih u Skupštini Republike Turske. Maarif fondacija je jedina ustanova koja je ovlaštena da predstavlja Tursku na polju obrazovanja van granica zemlje, a jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu. Na temelju ovog ovlaštenja otvoreno je do sada 108 obrazovnih ustanova u 34 zemlje svijeta. U Bosni i Hercegovini, zahtjev za osnivanje Maarif škola predškolskog, osnovnog i srednjeg nivoa obrazovanja prihvaćen je od strane Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u martu 2018. godine.