A+ A A-

Obraćanje reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića na zasjedanju Sabora IZ

24 08 2019 01 reis obracanje

OBRAĆANJE REISUL-ULEME HUSEINA KAVAZOVIĆA NA ZASJEDANJU

SABORA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI

Sarajevo, 24.8.2019.

Poštovani predsjedniče i potpredsjednici, cijenjeni članovi Sabora, poštovani muftije i članovi Rijaseta, dragi gosti i prijatelji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, es-selamu alejkum. Vama, predstavnicima muslimana u našoj domovini i van nje, želim uspješan rad na današnjem zasjedanju.

Prošlo je skoro sedam godina od kada sam izabran na poziciju reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U širem historijskom kontekstu to je neznatan broj godina i mala dionica u neprekidnom lancu događaja. No, nama je važna, jer se tiče nas i onoga što jesmo i što želimo biti.

Na našem putu je bilo i uspjeha, i radosti, i iskušenja, i poteškoća. Zajedno smo savladali prepreke i prebrodili brige, i onda kada smo mislili da to neće biti lahko. Naučili smo lekciju da ništa nije vrijedno u našoj zajednici kao što je čuvanje bratskih veza i briga o njenom jedinstvu. I onda, kada smo imali različita mišljenja, bili smo potaknuti željom da činimo dobro za zajednicu. Taj imperativ i dalje mora biti visoko na našoj ljestvici prioriteta, i sada i ubuduće.

Naša zajednica, kao promotor islamskih vrijednosti, potrebna nam je kao sigurna luka u kojoj ćemo osjetiti duhovnu sigurnost, ljubav i razumijevanje. Toga ne bi bilo da nije hiljada ljudi u džematskim odborima, medžlisima i muftilucima, u medresama i na fakultetima, koji svakim danom učvršćuju njene temelje.

Zahvalan sam Milostivom Bogu što sam imao priliku da radim s dobrim i plemenitim ljudima. Danas se želim zahvaliti u svoje ime i u ime mog zamjenika Husejn-ef. Smajića, te u ime članova Rijaseta u svim sazivima, članovima Sabora i muftijama, muderisima, glavnim imamima i imamima na podršci u radu i razumijevanju za slabosti i greške koje smo počinili u našem radu. Posebno se zahvaljujem našim džematlijama, u čije povjerenje nismo nikada sumnjali i koje nam je bilo dragocjeni usmjerivač i izvor pouzdanja i energije.

Danas smo donijeli odluku o raspisivanju izbora za novog reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je i danas važna odluka, kao što je uvijek bila. Pređeni put od skoro stoljeće i po obavezuje nas da tradiciju izbora reisul-uleme ljubomorno čuvamo i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodimo.

Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice. Ohrabrimo sve one koji imaju znanja i čvrstinu karaktera, a uz to su vrijedni da se kandidiraju i ponude viziju okupljanja snaga u zajednici. Emanet vođstva je težak; zbog toga su nam potrebni znani, odvažni, plemeniti i vrijedni ljudi. Natjecanje u dobru je naša vjerska obaveza, a ovo mjesto pripada onome ko je najsposobniji.

Neka izbor za poglavara naše zajednice protekne u dobroj atmosferi razmjene mišljenja, ideja i stavova. Pomozimo kandidatima da se predstave našoj zajednici, jer ćemo  tako pokazati naše islamske vrijednosti koje baštinimo i za koje se zalažemo.

Na kraju, još jednom se najiskrenije zahvaljujem svima vama što sam imao priliku da zajedno s vama služim zajednici. Neka Allah primi naša dobra djela, a oprosti nam grijehe koje smo počinili prema njemu. Od vas o koje smo se ogriješili molimo da nam halalite.

Es-selamu alejkum!