A+ A A-

Brisel: Učenici iz BiH predstavili svoje radove u institucijama EU

  • 20190702_09191620190702_091916

Brisel, 02. juli 2019. (MINA) - Danas u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) u Briselu, jednoj od institucija Evropske unije, upriličena je izložba izabranih učeničkih radova u okviru projekta Moje mjesto u EU. značajnu ulogu u organizaciji izložbe  imala je Jasna Jelisić, šefica grupe za Zapadni Balkan i divizije za strateške komunikacije pri EEAS-u, i njen tim, a izložbi su prisustvovali Nada Zdravič Mitar Kujundžić iz Misije BiH pri EU, uposlenici EU institucija, među kojima su bili Merete Bilde, iz Odjela za strategiju i planiranje EEAS, te Clive Rumbold, zamjenik šefa Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove, koji se obratio prisutnima, čestitao učenicima i izrazio oduševljenje učeničkim radovima. Gospodin Rumbold i drugi posjetioci tokom izložbe su razgovarali s učenicima, pri čemu su učenici imali priliku predstaviti svoje viđenje budućnosti BIH i njenom mjestu u EU, ali i vlastite planove.

Pored mentora iz medresa i koordinatora ovog projekta izložbi su prisustvovali i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim Čolić, savjetnik reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić, projekt menadžer Melika Arifhodžić, te Dževada Šuško, šefica Odjela za Zapadni svijet u Upravi za vanjske poslove i dijasporu.

Melika Arifhodžić je nakon izložbe kazala: "Jedan od centralnih događaja projekta Moje mjesto u EU upriličen je danas u institucijama EU i učenici su imali priliku razgovarati sa zvaničnicima EU i izraziti svoje mišljenje o budućnosti BiH. Izložba je bila vrlo uspješna, mladi su briljantno predstavili svoje radove, ali i   cijelo bh. društvo, te ujedno i našu domovinu kao mjesto suživota i interkulturalizma, što je i bila njihova vodilja prilikom izrade radova", kazala je Melika.

03 07 2019 01 izlozba brisel 1

Učenike je prije izložbe primila direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje EU Genoveve Ruiz Calavera čijim govorom je prije tri mjeseca u Sarajevu otvoren projekat „Moje mjesto u Evropi: izgradnja i promocija dijaloga o EU integraciji“. Učenici su gospođi Calaveri uručili i jedan od najboljih radova, koji je napravljen u okviru projekta a na kojem dominira Vijećnica, te simbolični poklon s istim motivima kao na uručenoj slici. Učenici su imali i pitanja za gospođu Calaveru, koja je u razgovoru s učenicima izrazila želju da nastave ulagati svoj trud na putu promocije EU integracija, jer to je ujedno i budućnost ove, ali i narednih generacija. Nakon srdačnog susreta učenici su bili i u posjeti Misiji BiH pri EU.

Učenici će još sutra biti u Briselu, a nastavljaju svoje putovanje ka Minhenu i drugim mjestima u okviru ovog studijskog putovanja na kojem su već obišli znamenitosti u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj. Više informacija o projektu Moje mjesto u EU može se pronaći na mojemjestoeu.ba i FB Moje mjesto u EU.

E.S.

(www.mojemjestoeu.ba)