A+ A A-

Reisu-l-ulema na svečanom otvorenju novih prostorija MIZ Modriča

Danas (15.02) je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović posjetio Medžlis Islamske zajednice Modriča,  s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, šefom Kabineta reisu-l-uleme Razimom Čolićem i savjetnikom Rifetom Fetićem. Ovom prilikom svečano je otvorio nove prostorije MIZ Modriča.

reis-mod-02-2013-1

 Prije podne-namaza upriličen je sastanak s članovima Izvršnog odbora Medžlisa i imamima, na kojem je predsjednik Medžlisa Husein Serdar upoznao prisutne o sigurnosnim, ekonomskim i drugim prilikama Bošnjaka i samog Medžlisa u Modriči. Glavni imam MIZ Modriča Osman-ef. Mulahuseinović o trenutnom stanju u Modriči je rekao: „Gore od rata je poslijeratno stanje i to vrijeme je trenutno iza nas. Ostaju određeni problemi, tačnije pojedinosti koje ćemo uz Božiju pomoć riješiti“.

Muftija Fazlović je nakon izlaganja glavnog imama i predsjednika Medžlisa zaključio kako se u Modriči postiglo maksimalno u odnosu na snage i mogućnosti koje su bile na raspolaganju Bošnjacima i Medžlisu Modriča. Reisu-l-ulema je u svojoj poruci imamima Modriče, između ostaloga, skrenuo pažnju na važnost ispunjavanja imamske misije s kojom je Poslanik, a.s. došao, te pružanja podrške ljudima koji su se vratili u svoje domove. Reisu-l-ulema je pozvao imame i da svojim hutbama pozovu narod na konstantan rad, jer „rad je jedini izlaz i spas za nas ovdje“, kazao je on. Nakon džuma-namaza u Čaršijskoj džamiji i hutbe muftije Fazlovića, imami Modriče su upriličili vjerski program u čijim pauzama su se obratili domaćini i gosti. Imam džemata Hasib-ef. Kovač izrazio je dobrodošlisu prisutnima, dok je glavni imam Modriče u svom obraćanju naglasio da je „ova posjeta reisu-l-uleme od izuzetne važnosti muslimanima Modriče“, te kako je reisu-l-ulema Kavazović u nekadašnjem svojstvu muftije tuzlanskog najzaslužniji za uspješan rad ovog medžlisa, kao i povratak Bošnjaka na njihova ognjišta.

U svom obraćanju predsjednik Serdar govorio je o izgradnji nove zgrade Medžlisa. Izgradnju novih prostorija Medžlisa pomogli su Rijaset, Muftiluk te džematlije, a dosad je uloženo oko 163.000 KM, dok je za potpuno opremanje potrebno još sredstava. Serdar je naglasio da posjeta reisu-l-uleme ima izuzetan značaj za Bošnjake povratnike na područje ove općine te da uliva dodatnu snagu i sigurnost na putu kojim idu, a to je put stvaranja što boljih uvjeta za nesmetano odvijanje života Bošnjaka povratnika, uz izgradnju što boljih dobrosusjedskih odnosa s pripadnicima drugih vjerskih zajednica.

Reisu-l-ulema Kavazović je u svom obraćanju poručio okupljenim Bošnjacima: „Ja znam da ovdje nije lahko živjeti... Postoje tri momenta u našem životu koji nam garantuju uspjeh. Nas prvom mjestu je molitva, na drugom konstantan rad i na trećem – strpljenje... Hvala vam što ste vjerovali u ovaj grad, u zavjet naših djedova da se vratite i da ne dozvolite nikom da ono što je naše bude tuđe. Da pokažete da je ovo naša zemlja, naš grad...“ Govoreći o jedinstvu Bošnjaka reisu-l-ulema je kazao: „Može nas biti ovdje u džamiji hiljadu i više, ali ako nas ne bude u skupštini ovoga grada mi ne možemo ni o čemu odlučivati. Budite svjesni toga. Nemojte se dijeliti! Danas smo došli ovdje da otvorimo novu zgradu Medžlisa. Ali, zgrada će biti, napravit ćemo mi, ako Bog da zgrada, ali svoj opstanak ovdje možemo osigurati samo budemo jedinstveni i politički zreo narod... Jako bitna stvar za nas je i popis stanovništva. Za mnoge narode ovaj popis je statistički popis, dok za nas to nije... Mi smo Bošnjaci, naša je vjera islam i naš jezik je bosanski i tako se trebamo izjasniti.

(www.preporod.com)

  • IMG_1869IMG_1869