A+ A A-

Reisu-l-ulema u Briselu

Brisel, 10. novembar 2011. (MINA) -  U svojstvu komoderatora ispred muslimanske grupe danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić prisustvovao u Europskom parlamentu završnom dvodnevnom zasjedanju Europskog vijeća vjerskih lidera - Religije za mir u Briselu sa obimnim dnevnom redom od godišnjeg izvještaja do apela za reafirmaciju zabrane proizvodnje, upotrebe, tranzicije i stacioniranja klaster municije. Osnovano 2002. god. u Oslu, Norveška, Europsko vijeće vjerskih lidera je sastavni dio Religije za mir, koja je osnovana 1970. god. kao međunarodna nepolitička organizacija sa iskustvom u izgradnji mira širom svijeta, djelujući u pravcu suzbijanja nasilja i promociji društvene pravde, razvoju društva i zaštite prirodnog okoliša. U vremenu u kojem mnogi vide religiju kao razlog za podjele među ljudima i narodima, Religije za mir radi na promociji religijskih vrijednosti, koje spajaju ljude i potiče ih na međusobnu suradnju i zajedničko djelovanje za dobrobit čovječanstva.

reis-brisel-2011-1

U svom devetogodišnjem radu na razini europskog kontinenta, Europsko vijeće vjerskih lidera je, kao sastavni dio globalnog programa Religije za mir, objavilo nekoliko značajnih dokumenta o promociji suživota i tolerancije u Europi, od kojih su najvažniji: Berlinska deklaracija o Međuvjerskom dijalogu 2008; Lilska deklaracija o Kulturi mira 2009; Istambulska deklaracija o Toleranciji - naša predanost pravdi, jednakosti i zajedništvu 2010; Moskovska deklaracija o Promociji ljudskog dostojanstva 2011. godine.

Okupljeni u Europskom vijeću vjerskih lidera: muslimani, Jevreji, kršćani, hrišćani, budisti, hindusi, siki, zoroastrijanci i drugi nastoje razvijati međuvjerski dijalog u pravcu: 1) izgradnje mira kroz prevenciju nasilja i zabranu proizvodnje oružja za masovno uništenje; 2) promocije i zaštite ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i religijske slobode kroz promociju pravednih zakona i edukacije mladih naraštaja na načelima suživota i tolerancije; 3) promocije tolerancije i jedinstva u različitosti kroz vjeronauku, suzbijanje diskriminacije, izgradnju demokratske svijesti te integraciju useljenika i manjina; 4) podrške prava žena i djece kroz pravilno tumačenje vjerskih i moralnih vrijednosti, kojima se snaži ljudska ličnost od malih nogu.

Zasjedanje Europskog vijeća vjerskih lidera u Briselu ima značaj po susretu sa europskim parlamentarcima zaduženim za vanjske odnose, posebno sa europskim vjerskim liderima u vrijeme u kojem Europa prolazi kroz višeslojne krize, od kojih je kriza morala i etike sve više prisutna u svijetu, pa tako i u Europi.

U svom obraćanju europskim parlamentarcima biskup Gunar Štalset (Gunnar Stålsett) je o temi: Odgovornost vjerskih lidera u promociji uključivosti  i demokratskim principima kad se Europa suoči sa prijetnjom ekstremizma i terorizma, naglasio važnost multikulturalizma za budućnost Europe. - Europa je dom za različite vjere i kulture i zato je potrebno da svi budemo na visini lične i kolektivne odgovornosti kao vjerski lideri za mir i sigurnost u Europi - zaključio je biskup Štalset.

U svom obraćanju reisu-l-ulema dr. Cerić se zahvalio Izvršnom odboru Vijeća što je izabrao Sarajevo za sljedeće zasjedanje i poželio dobrodošlicu svim članovima Vijeća da dođu u Sarajevo u maju iduće godine, ako Bog da.

- Sarajevo je Jerusalem Europe i zato je pravo i obaveza svih nas da Sarajavo živi u miru i sigurnosti nakon teških iskušenja, posebno genocida, koji se ne smije ponoviti nigdje i nikome, posebno u Europi i na Balkanu. Uvjeren sam da će religija u dvadeset prvom stoljeću ponijeti breme odgovornosti za bolju budućnost naše djece te da će vjerski lideri imati dovoljno znanja, mudrosti i hrabrosti da vode čovječanstvo pravim putem do mira i sigurnosti svih ljudi i nacija na zemaljskoj kugli - zaključio je svoje izlaganje reisu-l-ulema dr. Cerić u sjedištu Europskog parlamenta u Briselu.