A+ A A-

Pretraga pitanja

Pokrivanje

Pitanje

Esselamu alejkum!
Prvo, htjela bih da pitam da li je haram punoljetnoj sestri muslimanki biti otkrivena, tj. ne nositi hiždab? Znam da treba da slijedimo časni Kur'an i sunnet, ali nisam još našla ajet u kojem se strogo naređuje, u kome je farz da žena bude pokrivena?
Drugo, kakav stav treba žena imati ako ona želi da se pokrije, a njen muž joj to ne odobrava?
Hvala unaprijed i Allah vas nagradio!
Esselamu alejkum!

 

Odgovor

1. Da, haram je punoljetnoj muslimanki biti otkrivena, tj. ne nositi hidžab pred muškarcem koji nije mahrem (osoba s kojom trajno ne može stupiti u brak zbog rodbinske veze). Punoljetnoj muslimanki dozvoljeno je otkriti pred nemahremom lice i šake. Svi drugi dijelovi tijela smatraju se avretom. To je općepoznat propis od kada je propisan pa do naših dana tako da nema potrebe ni da se posebno dokazuje. Kur'an neizravno, a hadis izravno govore o ovom propisu. Izvođenje propisa na osnovu izvora posao je učenjaka koji su učili nauke neophodne za tu delikatnu djelatnost, a ne kome god to naumpadne. Postoje brojni uvjeti i kriteriji za tako nešto.

2. Žena ima obavezu i pravo da postupa u skladu sa propisima svoje vjere, uključujući i obavezu pokrivanja i muž je u tome treba podržati, a ne ometati je, ili joj to zabranjivati. U slučaju nerazumijevanja, savjetujemo razgovor sa mužem i nastojanje da su uvjeri u neophodnost i važnost ovog propisa.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH