A+ A A-

Pretraga pitanja

Dova za trudnoću

Pitanje

Selam alejkum!

Ja sam Hava i pišem iz Makedonije. Prije izvesnog vremena izgubila sam bliznake u šestom mjesecu trudnoće. Imala sam spontani pobačaj. Djeca su mi rođena živa, ali su umrli na inkubatoru zbog nedovoljne razvijenosti. Oni su ostali na obdukciji. U tom momentu nisam znala kako da postupim pa bih vas upitala kako i šta je trebalo da uradim, da li sam pogriješila što sam ih ostavila, da li sam trebala nadjenuti imena jer kažu da za djecu tamo brine hazreti Ibrahim sa njegovom ženom. Ja o tome ništa ne znam, molim vas da me savjetujete i da li postoji neka dova za uspiješnu trudnoću s obzirom da sam ja otišla na vještačko oplođenje, naravno sperma je od moga muža? Uvijek učim dove koje znam i molim samo Allaha dželesanuhu. Nego me interesuje da li postoji druga dova da sve završi sa hajrom? Ipak smo svi u Allahovim rukama i on određuje sudbinu. Unaprijed hvala Hava!

 

Odgovor

Budući da su djeca rođena živa nakon četiri mjeseca ili više od početka trudnoće, te da su živjela neko vrijeme, makar i u inkubatoru, trebali ste im nadjenuti muslimanska imena, a nakon smrti ogasuliti ih, zamotati u ćefine, klanjati dženazu i ukopati u muslimansko mezarje. Dakle, niste ih trebali ostaviti u bolnici, već ste ih trebali preuzeti i postupiti kako je navedeno.

Nije nam poznata utemeljenost priče o tome da se o djeci na onom svijetu brine hazreti Ibrahim sa svojom djecom.

Također, nije nam poznato da postoji neka specijalna dova za uspješnu trudnoću, osim uobičajene dove da Allah Uzvišeni pomogne i podari ono što je najbolje i najhairnije za supružnike. Dobro je prije dove, osim redovnog izvršavanja islamskih dužnosti, dati neku sadaku.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH