Logo

Žena i odijevanje prilikom učenja Kur'ana

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li je ženi koja uči Kur'an kako bi savladala pravilno učenje Kur'ana i naučila sure napamet, obaveza biti pokrivena i pokriti sve dijelove tijela.

Dakle, namjera je vježbati i usavršavati učenje Kur'ana. Jasno je da bi veći ibadet bio propisno se obući i uz abdest učiti, ali u intenzivnijem učenju kao što je spremanje ispita, može li se (u kući, naravno) odstupiti od marame i eventulano dugih rukava?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Učenje Kur'ana je jedan vid zikra čak i kada se uči radi poduke, memoriranja i sl. Prilikom činjenja zikra zakir/a treba biti skrušen/a. Stanje skrušenosti povezano je, između ostaloga, i s oblačenjem prikladne odjeće. Zato se u namazu uvjetuje pokrivanje određenih dijelova tijela kako kod muškarca tako i kod žene. Takvo stanje je poželjno i kod ostalih vidova zikra, ali nije uvjet njihove ispravnosti, za razliku od namaza. Prema tome, bolje je prilikom učenja Kur'ana, ili drugog vida zikra, biti prikladno odjeven kao u namazu, ali to nije uvjet ispravnosti ovog vida ibadeta. Sukladno tome, ženi nije zabranjeno da uči Kur'an bez mahrame na glavi, ili kratkih rukava, ali to nije odabrani način kojem treba težiti.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.