A+ A A-

Porodiljska naknada

Pitanje:

Esselamu Alejkum!

U braku sam dvije i po godine. Živim u Hrvatskoj i imam hrvatsko državljanstvo, a supruga mi je iz BiH i ona trenutno ima status stranca sa privremenim boravkom. Trenutno je  u trećem mjesecu trudnoće. Zbog različitih spleta okolnosti iako je visoko obrazovana nije mogla naći posao. Hvala Allahu, ja imam posao i pokrivamo osnovne troškove sa mojom plaćom. U Hrvatskoj postoji naknada za porodilje. Da li je dopušteno muslimanu/ki da koriste tu naknadu?

Pravo na tu naknadu imaju hrvatski državljani (zaposleni i nezaposleni) i  stranci sa stalnim boravkom.

Također pravo na tu naknadu ima i stranac koji nema stalni boravak ako je prijavljen bio u radni odnos a onda zbog poroda otišla na porodiljski dopust.

Da li je dopušteno raditi ugovor o radnom odnosu  sa nekim poslodavcem  koji bi omogućio strancu bez stalnog boravka, kako bi ova mogla ostvariti pravo na porodiljsku naknadu, s time da se u dogovoru s poslodavcem isplate svi njegovi troškovi nazad tako da firma nije ni u kakvom gubitku.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Preporučujemo Vam da postupate sukladno zakonu, jer se prevare prije ili kasnije otkriju i time nanosi šteta ugledu svih muslimana. Nastojte da ispunite zakonske uvjete za porodiljsku naknadu i regularno ostvarite to pravo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice