A+ A A-

Pretraga pitanja

Kontraceptivna sredstva

    PITANJE:

    Esselamu alejkum!
    Imam hvala Allahu troje djece ali posljednja trudnoća je bila jako komplikovana i teška za mene. Moja doktorica mi nepreporučuje još jednu trudnoću jer je sasvim sigurno da bi sljedeća bila još komplikovanija. Naime, zbog jako proširenih vena koje sam dobila još sa prvom trudnoćom, dobila sam trombozu sa posljednjom trudnocom i sada je sasvim sigurno da bih je dobila opet ako bih ponovo ostala u drugom stanju, samo vjerovatno u još težoj formi od ove koju sam sada imala.
Da li je meni kao muslimanki dozvoljeno da koristim bakrenu spiralu kao kontraceptivno sredstvo, s obzirom da je moja doktorica preporučuje?
Postoji i takozvana hormonalana spirala koja prouzrokuje da žena uopšte ne krvari odnosno nema svoj mjesečni menstrualni ciklus, što iako zvuči neprirodno da jedna žena nema svoje normalno mjesečno krvarenje ne šteti nimalo njenom zdravlju, pa me interesuje da li mi je i ovako nešto dozvoljeno kao muslimanki?

    ODGOVOR:

    U slučaju postojanja opravdane potrebe, kao u Vašem slučaju, dozvoljeno je koristiti kontraceptivne metode koje ne štete zdravlju žene ili supruga i koje ne uzrokuju trajni sterilitet. Budući da ugradnja spirale podrazumijeva otkrivanje avreta bez nužde, treba koristiti druge metode zaštite koje ne podrazumijevaju otkrivanje avreta žene pred drugima bez prijeke potrebe. Ako se pokaže neophodnim, dozvoljeno je posegnuti i za navedenom metodom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH