A+ A A-

Pretraga pitanja

Rad žene i zarada

PITANJE:

    Esselamu alejkum!
    Da li žena mora pitati muža za dozvolu ako želi da radi? Ako joj dozvoli, da li ona može sa tim zarađenim novcem raspolagati kako ona želi ili mora muža pitati kada želi nešto da kupi za taj novac? Da li muž ima pravo narediti ženi da mora raditi i ako ona to ne želi?

    Mahsuz selam! 

ODGOVOR:

    Bračni život ne treba posmatrati kroz jednostavnu formulu "narediti i zabraniti". Bračni život je zajednički život i podrazumijeva međusobno uvažavanje, dogovaranje i razumijevanje potreba supružnika. Nije normalno i razumno da se žena zaposli bez saglasnosti i znanja supruga. Izlaskom iz kuće i provođenjem određenog vremena na poslu neka prava supruga su uskraćena i stoga on treba dati svoju saglasnost na takvu situaciju, izuzev ako je to supruga uvjetovala prilikom sklapanja braka. Sa zarađenim novcem ona može raspolagati, ali je poželjno da to bude uz znanje i saglasnost muža. Dio zarađenog novca supruga treba utrošiti na podmirenje troškova zajedničkog života budući da se ti troškovi uvećavaju njenim zaposlenjem.

    Muž nema pravo prisiliti suprugu da radi van kuće ukoliko ona to ne želi, budući da je posao van kuće dovodi u nove, katkada nepredvidive situacije i iskušenja koja mogu negativno uticati na njeno fizičko i psihičko zdravlje. Neophodno je da se supružnici o tako važnim pitanjima koja se tiču njihovog zajedničkog života dogovaraju i usaglase interese. Bez toga, brak će biti pun trzavica i problema.


POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH