Logo

Iznos i način obračuna zekata

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Nakon čitanja odgovora, moja porodica i ja imamo oprečna shvatanja pa molim da nam pomognete i date odgovor na sljedeća pitanja:
Zlato - već dugi niz godina posjedujemo istu količinu (oko 130 gr) i na njega svake godine plaćamo zekat. Da li je to ispravno?
Usteđevina - prošle godine smo imali usteđeno oko 15 000 KM. Tokom godine iznos usteđevine se hvala dragom Allahu uvečao i danas iznosi oko  27000 KM. Da li će se zekat računa na 12000 KM ili 27000 KM?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Na zlato i drugu zekatsku imovinu se svake godine treba dati zekat ukoliko ispunjava uvjete obaveznosti (poput nisaba). Budući da Vi ne dajete zekat na zlato u količini zlata (2,5%) već u novcu, količina zlata se ne smanjuje, i dalje posjedujete nisab i obaveza zekata nije prestala. Ako biste davali zekat u samom zlatu, nisab bi se vremenom okrnjio i obaveza zekata na zlato bi prestala, osim kada biste dodali tu vrijednost posjedovanom ušteđenom novcu radi upotpunjenja nisaba.

2. Kada se uvećao iznos ušteđevine, hvala Bogu, uvećala se i obaveza zekata. Ukoliko imate određeno vrijeme u godini kada obračunavate zekat (npr. u ramazanu), obračunajte svu ušteđevinu koju imate, bez obzira kada ste je stekli tokom zekatske godine, i na cijeli iznos izdvojite zekat u visini 2,5%. To je i za vas lakše, budući da je teško za svaki prihod posebno računati zekatsku godinu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.