Logo

Obračun zekata nakon odbitka troškova

Pitanje

Imam pitanje u vezi zekata. Osoba živi u USA i posjeduje kuću koju otplaćuje na kredit (osoba nije u stanju da kupi drugačije kuću) i dužna je za kucu 100.000$. Ako ista osoba radi i zarađuje 2000$ mjesečno i ima sljedeće izdatke:

1000$ mjesečno daje da otplatu kuće,
500$ mjesečno daje za ostale troškove i
500$ mjesečno ostavlja na štednju u banku.
Na kraju godine takva osoba će imati dug za kuću od 88.000$ i ušteđevinu na banci od 6000$. Na koju je sumu osoba dužna uplatiti zekat? Ili ako je preko cijele godine
posjedovala na računu 6000$ koje nije koristila, da li se na tu sumu daje zekat i koliko? Ova pitanja postavlja većina džematlija u USA, zbog toga što posjeduju kuće i ostalu imovinu kupljenu na kredit.

 

Odgovor

U spomenutom slučaju, nakon što je ušteđevina dostigla iznos nisaba, nakon godinu dana, trebate dati zekjata na cjelokupni iznos ušteđevine od npr. 6.000,00 USA DOLARA, bez obzira na kredit, budući da se rate plaćaju na duži niz godina, a ne odjednom. Zekjat na 6.000 dolara iznosi 150 dolara, tj. 2,5% od te sume. Ako biste svu ušteđevinu usmjerili na ranije vraćanje duga (tj. odmah), ne biste bili dužni izdvojiti zekjat na tu ušteđevinu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.