Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Dileme oko obračuna zekata

Pitanje
Imam neke dileme oko utvrđivanja osnovice za zekat pa ako mi možete pomoći bio bih vam zahvalan. Navest ću primjer. Primam platu preko banke (tekući račun), stanje na tom računu na kraju prošlog ramazana nije prelazilo nisab (koliko me sjećanje služi, a vjerovatno je i na određeni datum bilo uvećano zadnjom prispjelom platom). Stanje na računu nakon toga se mijenjalo (gore - dole od tog prvobitnog iznosa) zavisno od uplata plata i lilčnog trošenja (lično preferiram da skupim nešto para pa da ih onda trošim, npr. za kupovinu nečeg u kući). Stanje na računu na kraju ovog ramazana prelazi nisab za ovu godinu (iako većinu tih para namjeravam potrošiti vrlo brzo).
Takođe, otplaćujem kredit koji sam uzeo za kupovinu auta (ukupno preostalo zaduženje prelazi stanje na računu).
Pitanje: Da li sam i na koji iznos obavezan platiti zekat? Negdje sam pročitao da se zekat daje na ukupan iznos, bez obzira što određeni dio nije pregodinio, zar to nije kontradiktorno uslovu da višak pregodini?

 

Odgovor
Kada i nakon vraćanja kreditne rate uštedite koliko iznosi nisab, od tog momenta počinjete računati obračunsku godinu zekjata i ako nakon godinu dana na vašem računu bude nisab i više, trebate na taj ušteđeni iznos dati zekjat, bez obzira što imate još rata kredita, jer obaveza njihove otplate nastaje sukcesivno. To što ubrzo namjeravate potrošiti novac nije relevantno, budući da ste taj iznos imali punu godinu dana, a da ga niste potrošili na svoje uobičajene potrebe. Po našem mezhebu bitno je posjedovanje nisaba na početku i na kraju obračunske godine.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH