Logo

Izdvajanje zekata na potraživani novac (dugovanje)

Pitanje:

Selam!

Dao sam na zajam 95.000$ na zajam prije 5 godina. Dužnik nije bio u u stanju da ih vrati, ove godine dobio sam novac od njega, ali u međuvremenu ja sam se zaduzio35000$ pa sam vratio moj dug kada sam dobio novac od dužnika tako da sada nemam svog dug. Zamolio bih vas da mi objasnite moje stanje za prošlih 5 godina (prvu i drugu godinu nisam imao dug zadužio sam se 3 godine).

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Vlasnik pozajmljenog novca (zajmodavac) je obavezan davati zekat na taj novac zato što je to njegov novac, pod uvjetom da ispunjava uobičajene uvjete obaveznosti zekata. Da bi bio dužan dati zekat na posuđeni novac dodatni uvjet jeste da je vraćanje duga izvjesno, odnosno neupitno.

S obzirom na to da se ovdje ne radi o slabom dugu, jer dužnik nije poricao dug i Vi ste uspjeli naplatiti vlastita sredstva, spomenuta sredstva podliježu obavezi zekata. Prema propisu u našem mezhebu, nakon naplate duga, izdvojit ćete zekat za sve prethodne godine, uz napomenu da za zadnje tri godine, kada ste i Vi pozajmili spomenuti iznos, zekatska osnovica će biti umanjena za iznos koji ste pozajmili. (V. Ez-Zuhajli, El-Fikh el-islami ve edilletuh, 2/768.)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.