Logo

Firma i izdvajanje zekata

Pitanje:

Da li je firma dužna dati zekat ili njeni vlasnici? Kako obračunati zekat, s obzirom na to da firma ima potraživanja od drugih pravnih lica, ali i kredite koje je iskoristila za kupovinu mašina, radi proširenja proizvodnih kapaciteta?

Odgovor:

Pravno lice se ne može obavezati šerijatskim obavezama i, shodno tome, firma nije zekatski obaveznik, nego njeni vlasnik/vlasnici, ukoliko ispunjavaju uvjete obaveznosti izdvajanja zekata. Međutim, ukoliko vlasnici opunomoće menadžera firme, on može u njihovo ime izdvojiti zekat. Ukoliko to on ne učini, vlasnik firme vrši obračun zekatske imovine u firmi i taj iznos pridodaje svojoj zekatskoj imovini iste vrste (ušteđevina, zlato i sl.), te iz ukupnog iznosa izdvaja 2,5%. Ukoliko je firma u vlasništvu više partnera, tada svaki partner svojoj zekatskoj imovini (ušteđevina, zlato i sl.) pridodaje dio imovine koji ima u firmi, shodno svom učešću u vlasništvu firme.

Kod obračuna imovine firme na koju se izdvaja zekat, u obzir se uzimaju sljedeći principi/pravila:

  • U osnovi, imovina firme svrstava se u kategoriju sa zlatom i novcem, te se svi ti dijelovi zajedno obračunavaju, a iznos koji se izdvaja je 2,5%.
  • Zekat se ne izdvaja na poslovne zgrade, mašine i alate koji služi za proizvodnju i/ili pružanje usluga, nego na ostalu imovinu, kao što su: potraživanja, novac, zalihe i sl.
  • Potraživanja bilo koje vrste (od kupaca, pozajmice, depoziti i sl.) tretiraju se zekatskom imovinom i na njih se izdvaja zekat.
  • Iznos obaveza firme odbija se od osnovice za obračun zekata. U obzir se uzimaju sve dospjele obaveze, kao i ukupne obaveze po kreditima i zajmovima, osim ako nisu korišteni za kupovinu i/ili izgradnju dugoročne imovine. Ako jesu za to korišteni, onda se od osnovice za obračun zekata oduzimaju samo dospjele, a neplaćene rate.
  • Pozajmice i krediti se ovako tretiraju, jer je pravilo da se na istu imovinu istovremeno ne može obračunati zekat dva puta, pa će zekat po ovom osnovu obračunati njihov davalac (zajmodavac), a ne primalac (zajmoprimac). A Allah najbolje zna.

Primjenjujući ova pravila i principe, Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ažurirao je zekat kalkulator i prilagodio ga okolnostima u kojima posluju firme danas, te terminologiji koja se koristi u finansijskom izvještavanju kod pravnih lica. Prema tome, precizno obračunavanje zekata na imovinu u firmi možete izvršiti pomoću te aplikacije, dostupne na internetskoj adresi www.zekat.ba.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.