A+ A A-

Pretraga pitanja

Je li svaki musliman zadužen zekjatom

Pitanje

Esselamu alejkum!

Živim u Njemačkoj i prilikom posjete jednoj Bošnjakinji u bolnici upitah njenu sestru da li plaća zekjat. Toliko se žena naljuti na mene da sam se grdno pokajala što je to upitah. Moje pitanje glasi: Da li je svaki musliman dužan plaćati zekjat i u kojoj visini i može li musliman koji živi u Njemačkoj reći da je u tako lošoj finansijskoj situaciji da ga ne obavezuje da plaća zekjat.

Hvala unaprijed!

 

Odgovor:

Može se desiti da osoba živi u Njemačkoj, a da nije obavezna dati zekjat, jer nisu svi koji žive i rade u Njemačkoj imućni, mada to zvuči pomalo nevjerovatno. Naime zekjat je dužna dati osoba koja posjeduje nisab, koji iznosi ove godine 1. 437 EURA, uz uvjet da taj iznos prekogodini, da nije obuhvaćen dugom, ili osnovnom životnom potrebom, i da je osoba potpuni vlasnik tog iznosa. Na taj iznos i više daje se 2,5% ukupne sume na ime zekjata.
     Međutim, sadekatul-fitr (vitre) dužan je dati i onaj ko nije dužan dati zekjat. Savjetujemo Vam da ubuduće nastupate sa više takta i opreznosti, posebno prilikom posjete bolesnoj osobi, zato što netaktičan nastup može imati kontraefekat.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH