Logo

Zekat i potraživani dug

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moje pitanje se odnosi na obavezu mene i moje porodice na davanje zekata za ovu godinu,

moje stanje je slijedeće:

Živim u vlastitoj porodičnoj kući koja je sagrađena na parceli površine 1020 m2, imam automobil star 15 godina, imam nasljeđe iza roditelja koje je u neoznačenim dijelovima jer nismo izvršili diobu a sastoji se od kuće površine 45 m2 i zemljišta kojeg ima cca 9.400 m2 , a nas nasljednika ima 5. Porodica mi je čatveročlana, ja i supruga smo zaposleni.

Na štednji imamo 3.000,00 eura , imamo 1.000,00 KM koje smo posudili za liječenje oboljelog. Ja imam kredit kod dvije banke jedan ostatak duga  2.600 KM , a jedan ostatak duga 2.400 KM, po bankovnoj kartici imam minus od 2.000 KM.

Iz gore navedenih podataka molim Vas da mi odgovorite da li sam ja i moja porodica obavezni da za ovu godinu damo zekat. Znam da je trenutni nisab u iznosu od 6.012,00 KM.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ukoliko su spomenuti dugovi trenutni, onda oni umanjuju iznos ušteđevine u smislu da je u tom slučaju manja od iznosa nisaba te nema obaveze zekjata. Ukoliko su dugovi odgodni, tj. nakon isplata rata za tekuću zekjatsku godinu ipak ste uspjeli uštedjeti iznos nisaba i više, (a preostale rate će se otplaćivati sukcesivno), onda trebate na ušteđevinu dati zekjat u iznosu od 2,5%.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.