A+ A A-

Pretraga pitanja

Na koji iznos ušteđevine dati zekat

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Ukoliko pojedinac godinu dana u svome vlasništvu posjeduje novčani iznos u visini nisaba ili više od toga, te time dužinom roka i visinom iznosa stekao uvjet za plaćanje zekata, a osim navedenog iznosa u toku godine stiče još novca čiji posjed nije navršio obavezan period od godinu dana, jer se sukcesivo u mjesečnim iznosima povećavao, da li će isti platiti zekjat samo za onaj novčani iznos koji je u njegovom posjedu godinu ili će platiti zekjat za oba, tj. i za iznos koji je u njegovom posjedu godinu dana i za onaj koji je mlađi od godinu dana?

Kako se u tom slučaju vrši obračun zekjata, obzirom da jedan dio novčanog iznosa nije ispunio obavezan jednogodišnji rok starosti što predstavlja jedan od uvjeta za plaćanje zekata? 

Ukoliko je obavezno obračunati iznos zekata za oba iznosa, da li je na obračun naknadno stečenog novca od uticaja rok kada je stečen ili ne?

Ako je od uticaja rok sticanja, koji je to rok?  Da li je to  posljednji dan, sedmica ili mjesec pred obračun i plaćanje zekata?

Da li se u tom slučaju osim iznosa nisaba u obračun zekata uzima sav raspoloživi nepotrošeni iznos novca koji se u trenutku obračuna nalazi u našem vlasništvu (npr. lična primanja)  ili samo onaj koji je namijenjen za štednju?

Primjer:

Pojedinac posjeduje od prošle godine do danas iznos od 10.000 KM. U posljednjih 6 mjeseci svaki mjesec od plaće je odvajao po 100 KM, što ukupno sa današnjim danom iznosi 600 KM. Da li će isti ukoliko danas treba obračunati i platiti zekjat, to učiniti tako što će obračunati 2,5% od 10.000 KM ili od 10.600 KM (neovisno kada je tih 600 KM stekao) uzimajući pored navedenog  u obzir i ostatak raspoloživog nepotrošenog iznosa novca koji se u trenutku obračuna nalazi u njegovom vlasništvu.

 

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Najbolje je odrediti jedan termin u godini za izdvajanje zekjata i tada obračunati zekjat na cjelokupni iznos koji posjeduje (ako je nisab već pregodinio), bez obzira što su neka sredstva sukcesivno pristizala. U protivnom, zekjat bi možda trebalo obračunavati više puta u godini, što je nepraktično i zahtjevno. Ako se kojim slučajem da i više nego je stroga obaveza, neće, ako Bog da, propasti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH