Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljeno donirati organe nakon smrti?

Pitanje:

Esselamu alejkum! 

Da li je u islamu dozvoljeno doniranje organa nakon što osoba preseli odnosno nakon što liječnici proglase moždanu smrt?

Koji organi se smiju odnosno ne smiju donirati drugoj osobi nakon smrti? Da li osoba koja će dobiti organe mora biti musliman?

Donorske kartice se potpisuju prije smrti, a Allah najbolje zna kada će ona nastupiti.

Odgovor:

Kada je riječ o doniranju organa, kao što Vam je poznato, postoje dvije situacije: prva je kada je donor živ čovjek, a druga je kada se radi o tzv. kadaveričnoj transplantaciji, odnosno doniranju organa nakon smrti. U oba slučaja zabranjeno je donirati, odnosno transplantirati reproduktivne organe, kao i vanjske organe, jer bi to predstavljalo masakriranje tijela/leša, što je zabranjeno u islamu. Za transplantaciju ostalih organa uvjetuje se saglasnost donora, odnosno saglasnost porodice/nasljednika u slučaju  kadaverične transplantacije.

Kad se radi o transplantaciji sa živog donora potrebno je ispuniti dodatne uvjete: nije dozvoljena eksplantacija vitalnih organa od kojih zavisi njegov život, da transplantacija ne šteti njegovom zdravlju, da je riječ o nužnoj transplantaciji radi spašavanja života pacijenta, te da postoje realne šanse za uspjeh transplantacije.

Budući da nije bezuvjetno dopuštena transplantacija svih organa, kod eventualnog potpisivanja donorske kartice potrebno je naznačiti koji se organi doniraju, kako bi se izbjegle eventualne transplantacije organa čija transplantacija nije dopuštena po učenju islama.

Kada se ispune ovi uvjeti, doniranje organa radi njihove transplantacije tretira se jednom vrstom dobročinstva, a dobročinstvo se može činiti i nemuslimanima. Prema tome, nije uvjet da osoba koja dobija organe bude musliman. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH