Logo

Sahibi-uzur i obavljanje ibadeta

Pitanje:

Selam!

Nakon poroda imam problem sa zadržavanjem mokraće. Naime pri najmanjem pokretu iscuri manje ili više mokraće, što mi stvara opterećenje te iz tog razloga ne obavljam namaz u džematu već isključivo kod kući. U narednom periodu smo Allahovom milošću planirali obaviti umru i ne znam kako da postupim. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

 

Odgovor:

Ukoliko spomenuti zdravstveni problem traje cijeli namaski vakat, Vi se tretirate kao sahibi uzur, tj. osoba sa isprikom. Sahibi uzur za svaki namaski vakat treba obnoviti abdest i on važi za taj namaski vakat bez obzira na nekontrolisani izlazak mokraće i sl., što kvari abdest. U tom namaskom vremenu sahibi uzur može obavljati namaz tog namaskog vremena i druge ibadete kao što su tavaf, sa'j i sl. Prema tome, nema zapreke da u takvom stanju obavite umru, postupajući na isti način kao i u slučaju čistoće za namaz poduzimajući pri tome (prilikom obavljanja tavafa i saja) dodatne mjere zaštite i opreza.

Sahibi uzur, kao musafir, tokom putovanja skraćuje četverorekatne namaze, a u slučaju da koristi olakšicu spajanja dva namaza koji se mogu spojiti, dovoljan je jedan abdest za oba namaza koja spaja.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.