A+ A A-

Abdest i namaz bolesnika

Pitanje:

Selam!

Imam pitanje u vezi abdesta i namaza u trenutku bolesti.

Naime, moja majka je imala tešku operaciju, i trenutno se nalazi u bolnici.

Trenutno nije sposobna da se kreće, pa me zanima da li joj mi možemo pomoći da uzme abdest, i ako možemo koji je to način ili je dovoljno da uzme tejemmum?

Na koji način da obavi namaz, obzirom da nije u stanju ustati ili sjediti?

I da li treba da naklanja namaze koje je propustila dok je bila u bolnici (predoperativnom stanju, stanju nakon buđenja iz opšte anestezija)?

Molim Uzvišenog Allaha da olakša njoj i svim bolesnima i podari im ozdravljenje.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 

Odgovor:

1. Molimo Allaha dž.š. da Vašoj majci i drugim bolesnicima olakša i podari sabura i zdravlja. Bolesnik će uzimati abdest i obavaljati namaz prema svojim mogućnostima. Umjesto stalnog pranja nogu, ako je to teško, i ako ga osoba ne može sobom činiti, može se uzimati mesh po mestvama, odnosno debljim čarapama tokom jednog dana i noći, bez pranja nogu, ako su mestve/čarape obuvene na abdest. Ukoliko je teško i to, može se trajno mesh činiti po dijelu tijela koji se ne može prati. Ono što se može prati bez prevelikog napora, treba prati. Ako je uzimanje abdesta općenito preteško, može se uzimati tejemum umjesto abdesta. Bolesnika ne treba opterećivati onim što mu je preteško. Dozvoljeno je da bolesniku neko pomogne pri uzimanju abdesta.

2. Bolesnik ako ne može namaz obavljati stojeći ili sjedeći, klanjat će išaretom (gestom) ležeći na leđima, a njegove noge treba da budu okrenute prema Kibli, ili ako bude na strani ležao onda će mu lice biti okrenuto prema Kibli.  Ovo okretanje je poželjno ali nije uvjet za ispravnost namaza ako prostor u kući/stanu/bolnici to ne dozvoljava. Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu kaže: „Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih...“ (El-Bekare, 286) „Bojte se Allaha koliko ste u stanju...“ (Et-Tegabun, 16)

3. Propuštene namaze iz predoperativnog perioda, odnosno nakon buđenja iz opšte anestezije treba naklanjati, ako broj propuštenih namaza nije veći od pet. Ukoliko se pak u stanju nesvijesti/kome propusti šest i više namaza, prema propisu u našem mezhebu, nema obaveze naklanjavati ih. (V. Ed-Durrul-muhtar, 1/330, 688) A Allah najbolje zna.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice