Logo

Transplantacija organa umrle osobe

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Na kakav način se tretira osoba koja se nije izjasnila u vezi transplantacije organa, a prilikom njene smrti ljekari ''uzmu sve što je zdravo u toj osobi''?

Ili ukoliko porodica ne naglasi i ne precizira šta tačno daruje od organa, ista se stvar dešava?

Da li je uopšte dozvoljeno da se mrtvom insanu oduzme sve što je zdravo, a sve u svrhu liječenja drugih ljudi ili se ipak mora naglasiti šta je to što se donira? I na kakav će se način tretirati osoba koju su, kako smo već spomenuli, iskoristili - čije su zdrave organe uzeli?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Tijelo umrle osobe ima svoju svetost i prema njemu se svi moraju odnositi s dužnim poštovanjem i krajnjom pažnjom, bez obzira da li je umrlo lice potpisalo donorsku karticu ili ne, i bez obzira da li je porodica dozvolila transplantaciju nekih njegovih oragana ili ne. To se jasno mora reći nadležnima u bolnicama i ustanovama koje vrše eksplantaciju i transplantaciju organa sa umrle osobe. Treba znati da nije dozvoljeno donirati sve organe. Od dozvoljenosti doniranja izuzeti su reproduktivni organi i svi spoljašnji dijelovi tijela, izuzev rožnjače, jer bi uzimanje vanjskih dijelova tijela predstavljalo masakriranje leša, što je zabranjeno u islamu. Zato, savjetujemo muslimanima koji se odluče za doniranje organa nakon smrti, da u dogovoru s porodicom preciziraju koji organ, ili organe, doniraju, poštujući gore spomenute izuzetke koji spadaju u zonu zabrane.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.