Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Pomaganje osobi sklonoj samoubistvu

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Moj brat, zbog nacionalnih pritisaka i problema u sredini u kojoj smo tada živjeli, pokušao je samoubistvo.

U trenutku kada ga je u sobi, krvavog, bez svijesti, pronašla mama (žiletom je isjekao ruke i vrat, a nož zabio kraj srca), ja i ona smo učinile sve što smo mogle ne bi li, uz Allahovu pomoć, ostao živ.

Ostao je živ Allahovom voljom, ali duševno obolio, a ja i mama smo do danas od njega doživjele bezbroj teških i nemilih situacija.

Stalno sebe preispitujem, da li je bilo ispravno pomoći osobi koja je digla ruku na sebe, makar ona bila i bliski srodnik. Da li smo se tim činom ogriješile pred Allahom dž.š. i da li su svi nemili događaji koje smo doživjele od njega, kazna nama od Allaha dž.š?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Mišljenja smo da ste postupile ispravno, Jer, pomogli ste osobi koja je i tada vjerovatno bila bolesna. Kasnije neugodnosti nisu nužno posljedica djela koje ste učinili. One su jedna vrsta iskušenja. Za sve neugodnosti koje čovjek doživi i strpljivo ih podnese, Allah će dati nadoknadu u vidu brisanje nekih grijeha. Zato se ne trebate kajati zbog toga što se uradile nešto što je u tom ternutku bila vaša obaveza. A Allah najbolje zna. Neka vam pomogne u toj kušnji i nedaći s kojom se nosite u životu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH