Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Iskupljenje za prekršenu zakletvu

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Poštovani, zamolio bih Vas da mi odgovorite da li sam obavezan da učinim kefaret za zakletvu (konkretno sam se zakleo da više doći da živim u stan kod rođaka, ali konkretna situacija nalaže da nemam trenutno drugog izbora nego da opet se vratim kod njega da živim)! Također bih Vas zamolio da mi ukažete da li sam obavezan da napostim 30 dana propuštenog ramazna, bliži se i novi, a moja doktorica mi je zabranila post zbog konstatovane psihoze, za koju se ne može predvidjeti kada će doći do njenog izlječenja, te šta mi ostaje kao opcija da ukoliko dođe do Ramazana, a situacija se ne popravi i ukoliko se nadoveže 4 ili 5 godina propuštenog posta.

Odgovor:

1. Ako ste prekršili zakletvu, bez obzira da li ste to učili što ste se predomislili ili zbog potrebe, trebate učiniti keffaret (iskup za zakletvu). Keffaret se čini sa jednom od dvije radnje: hranjenjem deset siromaha, ili njihovim odijevanjem. Ukoliko to niste u stanju, dužni ste postiti tri dana uzastopno. Na obaveznost i vrste keffareta ukazuje kur'anski ajet iz sure El-Maide: „Allah vas neće kazniti ako se zakunete nenamjerno, ali će vas kazniti ako se zakunete namjerno. Otkup za prekršenu zakletvu je: da deset siromaha običnom hranom kojom hranite čeljad svoju nahranite, ili da ih odjenete, ili da roba ropstva oslobodite. A onaj ko ne bude mogao – neka tri dana posti. Tako se za zakletve vaše otkupljujete kada se zakunete; a o zakletvama vašim brinite se! Eto, tako vam Allah objašnjava propise Svoje da biste bili zahvalni.“ Prema propisu u našem mezhebu, keffaret u hrani iznosi koliko iznosi sadekatul-fitr, prema kategorijama u koje se izvršilac svrstava, tj. ukupno koliko iznosi sadekatul-fitr za deset osoba (70 KM, 100 KM, ili 200 KM, prema životnom standardu obaveznika).

2. Ukoliko ste u stanju da napostite prethodni ramazan to Vam je obaveza. Napaštanje ne mora biti dan iza dana. Bitno je da se ukupno naposti onoliko dana koliko ih je imao ramazan. Ukoliko doktor/ica musliman/ka potvrdi da post šteti Vašem zdravlju ili usporava Vaše ozdravljenje onda trebate za svaki dan što ne postite dati fidju, tj. za svaki dan posta nahraniti jednog siromaha. Ta obaveza se može izvršiti direktnim hranjenjem siromaha, a može se dati i u novcu.

Fidja za jedan dan posta iznosi koliko treba za jednodnevnu ishranu jednog siromaha, odnosno onoliko koliko iznosi sadekatul-fitr za jednu osobu.

Ukoliko nemate mogućnosti da izvršite fidju sada, onda ćete to učiniti kada budete mogli, a ako ne budete nikako mogli, s Vas spada ta obaveza. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH