A+ A A-

Pretraga pitanja

Afirmisanje zabranjenog (harama) tokom debatnog takmičenja

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Idem u srednju školu. Uskoro, ako Bog da, je takmičenje iz debate na kom učestvuje i naša škola. I ja sam predstavnik naše škole i već duže vrijeme se obučavam o debatiranju. Na takmičenju će se debatirati i tema : Da li mladi trebaju živjeti zajedno godinu prije braka?

Dakle, učešćem na takmičenju, i moguća je situacija da će neka škola biti afirmacija i iznosi besmislene argumete, a oni nisu u skladu sa islamom, a neka druga škola je grupa koja je negacija i iznosi argumente da mladi ne trebaju živjeti zajedno prije braka i to jeste u skladu sa islamom.

Postoji još jedna ovakva tema, a za argumente ostalih tema (njih 10),  ja mislim  mogu  biti  u skladu sa islamom.

Po Vašem mišljenju, da li je dozvoljeno biti u grupi afirmacije, kada je u pitanju ovakva teza, a pri tome da lično ne iznesem argument za, jer ne želim da iznosim argumente da nešto što zabranjeno u islamu ima besmislene pozitivne strane kada znam da je sve zabranjeno – štetno. Da li je dozvoljeno uopšte učestvovati u takvim debatama? 

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Nije dopušteno afirmativno govoriti i iznositi "argumente" u korist onoga što je zabranjeno. Ta tema nije slučajno delegirana i ona je namjerno određena da bi mlade učila onome što nije u skladu s islamskim (vjerskim, općenito) moralom. To je ipak više od puke debate i vježbe debatiranja i to voditelji, organizatori i pokrovitelji znaju. Preporučio bih svima da ne učestvuju u afirmaciji islamski (vjerski općenito) neprihvatljive ideje, bez obzira na tvrdnju organizatora da je riječ samo o vježbi. Naučili ste tokom vježbanja debatiranja da trebate imati svoj stav i braniti ga. Ne trebate imati straha niti se bojati iznijeti svoj stav o tom pitanju pa i po cijenu da ne učestvujete u toj debati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH