A+ A A-

Pretraga pitanja

Šerijatski stav o konzumiranju marihuane (u zdravstvene svrhe)

Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Na stranici rijaseta u rubrici pitanja i odgovori već postoji pitanje o marihuani (indijska konoplja).

Po mom mišljenju mnogo je štetniji alkohol koji je po zakonu dozvoljen.

Biljka je kao i druge koju je uzvišeni Allah dž.š. stvorio i mislim da ona nije stvorena uzaludno kao i sve na ovom svijetu.

Ukoliko pomaže osobama sa anksioznošću, bezvoljnosti, strahom i depresijom, da li je moguće da je takvim osobama dozvoljeno?

Ja lično koristim samo u malim količinama 2 puta dnevno i mnogo mi pomaže u obavljanju raznih zadataka u mom poslu, olakšava komunikaciju sa ljudima, produbljuje razmišljanje o svim sferama života kao i stvaranju te divljenju Allahovog dž.š. stvaranja. Također pomaže da se navedeni osjećaji znatno umanje.

Ja ne smatram da mi pomućuje razum te se bavim raznim sportskim aktivnostima i hvala Allahu pa mogu priuštiti hranu koja je tu da bi se negativni efekti ove biljke umanjili.

Kao što možete zaključiti ja sa ovom biljkom eksperimentišem bez nadzora ljekara i po svom navođenju pa svakodnevno molim uzvišenog gospodara da mi oprosti ako griješim.

U nekim zemljama je ova recimo droga dozvoljena u medicinske svrhe da bi se pomoglo osobama koje pate od psihičkih bolesti a čak zadnje studije pokazuju da liječi čak i od raka.

Po mom mišljenju bolje mi je da koristim ovu biljku kao lijek nego neke preparate koje su u prodaji i veoma su skupi dok ova biljka ne prolazi nikakve procese te se nakon žetve osuši do određene mjere i stavlja u upotreba

Volio bih kada bi Islamska zajednica širom svijeta prostudiralo ovu biljku i donijela prikladan zaključak. Koliko znam da se jednostavno kaće - Allah dž.š. je zabranio sve što pomućuje razum no naprotiv ja sam tek razmislio dublje o Stvoritelju nebesa i zemlje nakon konzumiranja marihuane i mislim da nisam donio pogrešne zaključke jer se bojim Allaha, veličam ga, trudim se da izvršavam propise, prestao sam sa bludom, alkoholom i pokajao se. Trudim se da naučim što više Kur'ana napamet itd...

Klanjam 5 dnevnih namaza i trudim se da budem sto bolji kako bi Allah bio zadovoljan sa mnom.

Nikada ne klanjam dok sam pod uticajem marihuane.

Potrebna mi je samo manja doza kako bi me pokrenula ujutro i manja doza poslije posla kako bih kvalitetno iskoristio slobodno vrijeme jer me bez nje ništa ne interesuje.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Uvjereni smo da ona nije slučajno na listi zabranjenih droga, odnosno psihoaktivnih supstanci. Ukoliko medicinska nauka potvrdi njeno po zdravlje korisno djelovanje, u svjetlu tih saznanja razmotrit će se tretman njezinog korištenja sa stanovišta Šerijata.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH