Promo banner

A+ A A-

Mevludska svečanost u Podorašcu

U subotu, 15.08.2015. godine proučen je mevlud u džematu Podorašac. U okviru mevludskog programa džematlijama su se obratili imam džemata Podorašac Enes ef. Alić, v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić a predavanje je održao muftija mostarski Salem ef. Dedović.

U svom obraćanju okupljenim vjernicima muftija je podsjetio na važnost vremena u životu, na njegovu prolaznost, na brz tempo života koji ionako kratak ljudski vijek lišava vrijednosti koje su neophodne za duhovno ispunjenje ukoliko se o istom ne povede računa, ne nauči poštivanje priroiteta i ne da prostora duhovnom ispunjenju i izgradnji ličnosti. Žiovtni vijek je kratak i treba paziti na što ga čovjek koristi.

"Čovjeka vrijeme cijeni da pokaže koliko je u njemu dobrote, koliko je plemenitosti, koliko je iskrenosti, koliko je humanosti, koliko je opredijeljenosti za dobro. Vrijeme je faktor i mjera koja ocjenjuje i vrjednuje i sve ono što je suprotno od toga, što ne bi trebalo da bude pri insanu, čega bi se čovjek trebao kloniti..."

Podsjetio je vjernike na svetost života, važnost cijenja zdravlja prije bolesti, mladosti prije starosti, imućnosti prije siromaštva... Bog traži od ljudi da čuvaju svoje zdravlje, da investiraju u svoje zdravlje, da paze šta unose u svoje tijelo ali isto tako da paze šta unose u njihovu pishu. Da paze na štetnost dopuštanja sebi besplodnih rasprava, ogovaranja, zavidnosti, svih oblika grijhešnih misli...

"Budimo posvećeno svojim porodicama, obavezama u svojim porodicama. Njegujmo i razvijajmo prave porodične, bratske, rodbinske odnose. Čuvajmo rodbinske veze. Čuvajmo odnose i veze među našom djecom. Učimo ih ispravnim ljudskim vrijednostima. Dužni smo truditi se i ulagati u našu djecu. Ništa samo do sebe neće doći, moramo ulagati trud, veliki trud. A trud svaki će se vidjeti, o tome nam Bog dragi u Kur'anu govori i svjedoči. Onaj ko bude činio dobra djela a bude motivisan čistom, iskrenom, predanom vjerom u dragoga Boga, njegov trud neće nikada biti poništen. Njegova djela će se vidjeti. Sve će biti uredno, lijepo i precizno zapisano... Dužni smo naše potomke pomoći i izvesti na selamet. Vremena u kojima živimo danas drugačija su od nekih prošlih vremena. Nekad je događaj poput ovog mevluda prepričavan po mjesec dana, bio je vijest mjesec dana, danas nije tako, danas će ovo već večeras biti stara vijest. To nam sve govori koliko moramo biti pažljivi i posvećeni sebi, svojim obavezama i dužnostima... Posebnu pažnju moramo posvetiti nauci i obrazovanju sebe i svoje djece. Nauka je važna i velika stvar, nauka u svim oblastima..."

Kraj svog obraća muftija je posvetio podcrtavanju važnosti zajedništva, pomaganja, jedistva.

"Investicija u jedinstvo u napredak ne smije i ne može nikako biti skupa. Ta investicija će vratiti dobrim nama i našoj djeci!"

Esad Bajić

  • podorasac-muftijapodorasac-muftija