A+ A A-

Doboj: Otvorena džamija u Svjetlići

U nedelju 02.08.. 2015. godine, u prisustvu visoke delegacije IZ-e  u Bosni i Hercegovini predvođene zamjenikom reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajićem,  svečano je otvorena džamija  u džematu Svjetlića,Doboj.

Program svečanog otvorenja započeo je u subotu, 01.08.2015.godine, poslije akšam namaza kada je proučen mevlud uoči otvorenja.Mevlud su proučili imami medžlisa IZ-e Doboj i susjednih medžlisa, posebno hvala imamima MIZ Gračanica, a prisutnima su se prigodno obratili džematski imam Jasmin ef. Okanović, glavni imam MIZ Doboj mr.Bajro ef. Džafić, i gost vaiz, dekan IPF u Zenici, hafiz dr.Halil ef. Mehtić,koji je poslao jasnu poruku da ne budemo generacija koja će sahraniti Islam i zatvoriti naše džamije,ukazujući na važnost namaza u životu jednog muslimana.Među prisutnima bili su predsjednik IO MIZ Doboj Mirsad Husaković i poslanici u NSRS:Murvet Bajraktarević i Mihnet Okić.Tu noć pročitana su imena onih koji su uvakufili više od 1000 KM i istakli se tokom gradnje svojim radom i zalaganjem.

Svečani program otvorenja džamije počeo je u nedelju, 01,08.2015. sa početkom u 11,30 sati.Poslije proučenih ajeta iz Kur'ana koje je učio devetogodišnji Muradif Hodžić,prisutnima se obratio mjesni imam koji je upoznao prisutne sa historijatom džemata i vakifima džamije, zatim mutevelija džamije Bakir Omerović koji je pričao o toku izgradnje i investicijama utrošenim tokom gradnje.Lijepim govorom pomirenja i suživota s uvodnim riječima dragi moji Bošnjaci obratio se gradonačelnik Doboja gosp.Obren Petrović,koji je zahvalio IZ na pomoći tokom zadnjih poplava koje su zadesile Doboj.Dobrodošlicu svima u ime MIZ Doboj poželio je glavni imam MIZ Doboj mr.Bajro ef.Džafić,podsjećajući na nagrade koje čekaju one koji permanentno čine dobro i grade džamije.Malo oštrijim govorom (za mene koji živim i radim u RS) obratio se muftija (bivši banjalučki) Edhem ef. Čamdžić, podsjećajući na agresiju,rušenje džamije,Dejton,Ferhadiju.

Muftija zenički mr.Ejub ef. Dautović uputio je poruku čuvanja pet važnih stvari: sebe,naših porodica,džemata,zajednice i države,napominjući da musliman ne može i ne smije biti lažac.

Na kraju tople selame iz Sarajeva u ime Reis ul uleme,  uputio je zamjenik reis ul uleme mr.Husein ef. Smajić,govoći o važnosti čuvanja džamije i domovine,te da nije u duhu Islama da ruši,već gradi,a da BIH je poklon Uzvišenog kako stoji u našoj Knjizi da bi se međusobno upoznavali.

Uz mnogobrojne džamtlije iz čitave BIH,među prisutnima su bili predstavnici političkog i kulturnog životapredsjednik IO MIZ Doboj Mirsad Husaković, a izostalo je  prisustvo glavnih imama i imama susjednih medžlisa.Čast da otvori džamiju imao je Hodžić Salko zbog svog zalaganja i truda.

Historijat džamije

Prema gruntovnim podacima, prvi mekteb, koji se nalazio sjevero-istočno od ove džamije, na udaljenosti oko 800 m, je izgrađen 14.05.1913. god., a korišten je za klanjanje džuma-namaza i izvođenje mektebske nastave. Srušen je za vrijeme agresije na našu domovinu BiH. Imamsku službu su u njemu vršili imami: mula Hasan-ef. Đulbić i Ibrahim ef. Omerović, i u to vrijeme je džemat Svjetliča, bio samostalan džemat.  Nakon odlaska u penziju, Ibrahima-ef. Omerovića, u Svjetliči je izvođena, samo, mektebska nastava, a nastavu su izvodili imami iz drugih džemata: Bajro-ef. Džafić, Husein ef. Osmančević i Senahid ef. Hodžić. I to je trajalo sve do septembra 2008. god.

1990. god.,se gradi ova džamija, ali bez munare, jer im je bila zabranjena gradnja munare. Ova džamija, preživljava rat, ali, ne i 96.god., srušena je u februaru 1996.god., nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

2001. god., počinje povratak i džematlije Svjetliče su koristile za klanjanje teravija i mektebsku nastavu podrume i garaže, dok nisu očistili sadašnju mektebsku učionicu iznad koje su bile ruševine i tu su obavljali spomenute aktivnosti.

2007. g., počinje gradnja džamije i za vrlo kratko vrijeme su je sagradili, a od 01.09.2008., ponovo postaje samostalan džemat. Imam Senahid ef. Bradarić održava mektebsku nastavu, klanja džume, teravije i akšam i jaciju uoči petka i ponedjeljka. Od 01.11.2013. dolaskom Jasmin ef. Okanovića u Svjetliču, sa ove munare se, hvala Allahu, svaki dan poziva na namaz .Mutevelije su bili: r. Ševal Prepunin, Agan Mešić, Besim Nurkanović, Salko Hodžić i sadašnji mutevelija Bakir Omerović.

Adil Rudanović

  • 11