A+ A A-

Prihvatila islam i udala se za Prijedorčanina

Petak ima posebno mjesto u islamskom kalendaru, i on je najodabraniji dan u sedmici, prvak među danima. Tako je 31. dan jula mjeseca 2015. godine bio poseban za prigradski džemat Čejreci u Medžlisu Prijedor. Dvoje mladi ljudi odlučili su svoju ljubav i odanost uokviriti u šerijatske propise pred svojim džematskim imamom. Alvin Ramić je kao svog životnog saputnika izabrao Irinu Schneider, djevojku njemačkog porijekla od oca Viktora i majke Elvire (majka je njemačkog porijekla).

04 08 2015 05 prim isl prij 1

Prije samog sklapanja braka, Irina je izrazila želju da u brak sa svojim mužem uđe kao muslimanka, te je u džamiji u Čejrecima pred Imamom džemata Mustafom ef. Mušićem, u prisustvu porodice i bliže rodbine javno izgovorila šehadet i tako svoj povratak Islamu prezentirala javno uz ponavljanje kelime i šehadeta za Imamom.

U razgovoru sa Irinom, otkrili smo da je do ovog čina dovela je velika ljubav prema čovjeku, koji se prema njoj na najljepši način ophodio u vezi koja je trajala pune četiri godine, te lijepo ponašanje prijatelja muslimana koje je imala za prijatelje, te da je odgovore na svoja unutarnja duhovna pitanja pronašla u Kur anu, i da je na današnji dan ponovo rođena, kao muslimanka svjesna svojih obaveza u Islamu. Nakon svečanog primanja Islama, upriličeno je i šerijatsko vjenčanje mladenaca, koje je krunisano dovom mjesnog Imama u kojoj je poželio svaki hajr mladencima u njihovom zajedničkom životu. Mustafa ef. Mušić je naglasio da je ovo već drugi put da se Islamu javno vraćaju u njegovom džematu, u Čejrecima, osobe koje su rođene u drugim konfesijama.

(www.preporod.com)