Promo banner

A+ A A-

Obilježen Dan šehida Drežnice

Drežnica, malo mjesto između Jablanice i Mostara. Krase ga visoka stamena brda. Stamena, otporna na nedaće,  kao njeni Drežnjaci. Krasi Drežnicu i pitoma, bistra, Drežanjka - pitoma i bezopasna, kao i oni zaljubljeni u nju.  No, i Drežnica, kao i gotovo svaki grad, selo, ulica u BiH ima svoju ranu koju liječi, ali čuva uspomenu na ranjavanje. Ne zaboraviti! Opomena je koju Drežanjka žuborom svojim pronosi. Vjetar između kamenih brda grmi - Pamti.

Juli, 29. u Drežnici je zapamćen kao dan najtežeg stradanja mladosti ovog malog , ali ponosnog mjesta u Hercegovini. Nevine mladalačke šale, pjesme i razgovor, kraj rijeke Drežanjke, prekinula je agresorska granata, koja je u podne, iz pravca Vrdi poslana kobnog 29. jula 1993. i ugasila mlade živote.

Drežanjka više nije bila bistra i nije žuborila. Krvava, tiho i bolno otišla je svojim tokom, noseći u svojoj utrobi krv djece koja su se rađala i odrastala na tom vrelom pijesku. I baš njemu, vrelom pijesku, gdje su se bosi igrali i bezbrižni smijali, poklonili su posljednji dah.

U organizaciji  džemata Donje i Gornje Drežnice i JOB-a Mostar Sjever održan je čas sjećanja na nasilno prekinutu mladost i poklonjena hatma- dova pred duše šehida. U kompleksu Memorijalnog centra Drežnica prisutnoj rodbini, prijateljima, gostima - Drežnjacima koji pamte i ne zaboravljaju juli 1993. obratio se gospodin Zijad Mušić, ratni komandant Samostalnog bataljona Drežnica i istakao:

„Nisam pripremio govor za večeras. Ovdje govor ne treba. Dovoljno je pogledati slike izložene u spomen sobi i shvatiti šta se desilo. Neka im je vječni rahmet a nama sabur.“

Osim gospodina Mušića, na dan sjećanja na drežanjske šehide , sa porodicama je bio i pomoćnik Glavnog imama  Mostar, mr. Dino ef. Maksumić, koji je istakao da je opomena „ne zaboravimo“ zapravo kur'anska te, kazao:

„Ne oglušimo se na ezan- poziv, jer da su se naši borci, naši šehidi, oglušili na poziv za mobilizaciju, gdje bismo mi bili danas?!“

Drežnico, ne zaboravi da pijesak i rijeka koju imaš, čuvaju smijeh i krv , od tebe silom otrgnute tvoje djece.

  • 11