Logo

Bosanska Krupa: Hatme u povratničkom džematu Veliki Badić-Mustelji

Džemat Veliki Badić-Mustelji, je povratnički džemat, u ratu porušen i spaljen do temelja, i džamija i kuće. A narod protjeran na lijevu obalu rijeke Une. Poslije rata, ovaj džemat funkcioniše i razvija se, ali jako sporo i mukotrpno. U ovom džematu su od rata pa do sad bile tri generacije svršenika mektebske pouke.

27 07 2015 04 hat bk 1

Premda džemat ne nudi velike mogućnosti, i uslovi su do sad bili jako slabi, tako i su imami dolazili i odlazili , pa je na desetak imama prodefilovalo kroz ovaj džemat za kratak period.

Trenutni imam, mladi Adis ef. Mahmić, se je najviše zadržao u ovom džematu na službi. Više od 4 godine je u ovom džematu, i najviše je učinio za ovo malo povratničko mjesto.

Ovo su njegove druge hatme u ovom džematu, a brojka od  13 djece koji su ove godine završili mektebsku pouku je respektabilna i za mnogo veće džemate, jer je djece sve manje u mektebima.

Za ovaj džemat važe druga pravila. Naime, iz godine u godinu je broj djece u mektebu primjetno veći, i ovo je jedan od rijetkih džemata gdje se osjeća porast broja djece u ovim teškim vremenima.

Trećeg dana Bajrama, su bile prelijepe hatme, perfektne do najsitnijeg detalja, sa prepunom džamijom vjernika i vjernica, uz demonstraciju i prezentaciju odlično savladanog mektebskog gradiva, i sa mnogobrojnim imamima-kolegama koji su se odazvali na poziv domaćina a sa ciljem da uveličaju i daju na važnosti ovom velikom dogadjaju za ovaj mali džemat.

Adis ef. Mahmić, svoga truda i vremena nije žalio, i postigao je zavidan rezultat. Ovo je imam koji i dalje će raditi na poboljšanju vjerskog  života u ovom povratničkom mjestu, i u nadi da će uspjeti u svim svojim zacrtanim ciljevima, Boga molimo da olakša i njemu, i džematlijama-povratnicima koji su bez svega ostali u ratu, pa se ponovo uspravljaju na noge, i da Allah pomogne svima nama u vremenima koja dolaze.

Muhamed Begić

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.