Promo banner

A+ A A-

ISTRAGA O NAPADU NA IZETBEGOVIĆEV MEZAR

     Iz Tužilaštva BiH su za "Dnevni avaz" potvrdili "da ima određenih pomaka" u istrazi o terorističkom napadu, u kojem je prije nekoliko mjeseci teško oštećen mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Portparol Tužilaštva Boris Grubešić nam je kazao da se u interesu istrage ne može govoriti o detaljima.

     Sužen krug

     - Državni tužilac koji vodi istragu u tom slučaju Miroslav Marković prenio je da se istraga nastavlja i da ima pomaka - kazao je Grubešić.
Marković je ranije govorio da je Tužilaštvo "suzilo krug osumnjičenih terorista", ali još od avgusta, kada se dogodio napad, nije objavljen identitet osumnjičenih niti je neko uhapšen.
     Formiran je i specijalni istražni tim od predstavnika svih agencija za provođenje zakona, SIPA-e, OSA-e, DGS-a, entitetskih i kantonalne policije te Interpola. U danima nakon napada, tim se sastajao gotovo svakodnevno, ali se, kako saznajemo, već duže vrijeme sastaje samo "po potrebi".
Marković je ranije upozoravao na probleme u istrazi terorističkog akta i nesaradnju "nekih agencija za provođenje zakona" te se javno žalio da informacije o istrazi cure preko kolega u Tužilaštvu.

     Napušteno vozilo

     Već duži period Marković ne daje izjave u javnosti, kako nam je kazao, "prema uputstvu glavnog državnog tužioca Marinka Jurčevića", koji je nakon njegovih istupa naložio da sve informacije za medije moraju ići preko Službe za odnose sa javnošću.
Tužilaštvo je u prvih mjesec istrage saslušalo nekoliko osoba te provjeravalo napušteno vozilo pronađeno na Trebeviću, koje su, kako se pretpostavlja, koristili napadači. Također, uočen je neuobičajeno veliki broj poziva u vrijeme napada prema mobilnoj mreži RS sa lokaliteta Kovači, te je i DGS-u upućena lista sa imenima ljudi čiji bi se prelazak preko granice BiH trebao nadzirati.
Tužilaštvo je, kako saznajemo, dobilo sve potrebne podatke vještačenja, ali analiza i povezivanje činjenica još uvijek traju.

 

(avaz.ba)