Logo

DŽENAZA I UKOP ŽRTAVA ZLOČINA U BRATUNCU 12. MAJA

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
srebrenica1     Zajednička dženaza i ukop 100 identifikovanih žrtava ratnih zločina počinjenih na području Bratunca obavit će se na lokalitetu Veljaci u Bratuncu, u neposrednoj blizini gradskog nogometnog igrališta, u subotu 12. maja.

     Zajednička dženaza će se klanjati na lokalitetu koji je općinska administracija u Bratuncu, u saradnji sa vlastima RS, odredila nakon niza pregovora i zahtjeva      Organizacionog odbora za ukop žrtava Bratunca da se u krugu harema bratunačke gradske džamije formira šehidski harem.
     Zbog protivljenja općinskih vlasti i predstavnika nekih srpskih udruženja ratnih žrtava, kao kompromisno rješenje, određena je nova lokacija koju su prihvatili preživjeli Bratunčani na sastanku Organizacionog odbora za ukop bošnjačkih žrtava održanom u nedjelju 6. maja u Tuzli.
     Tako će nakon petnaest godina od počinjenih masovnih ratnih zločina u Bratuncu i okolnim selima dostojno biti ukopano 100 žrtava na mjestu na kome bi se trebalo formirati šehidsko mezarje za više stotina žrtava rata iz ovoga kraja kada njihova tijela budu ekshumirana i identifikovana.
     U ponedjeljak su građevinski stručnjaci iz JP "Gradska groblja Visoko" izašli na mjesto ukopa na lokalitetu Veljaci i počeli pripremu terena za zajedničku dženazu.   Organizacioni odbor za ukop bratunačkih civilnih žrtava rata očekuje dolazak oko 10.000 ljudi, a planiran je organizirani prijevoz autobusima iz Tuzle, Vogošće, Ilidže, Srebrenika i Živinica.
     Očekuje se dolazak velikog broja rodbine, prijatelja i poznanika bratunačkih žrtava iz drugih dijelova BiH i dijaspore, a ukop Bošnjaka u Bratuncu pratit će veliki broj novinara iz medijskih kuća iz BiH i inozemstva.

(Fena)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.