A+ A A-

OVIM TEMPOM RADA TREBAT ĆE NAM JOŠ 10 GODINA DA OBNOVIMO SRUŠENE OBJEKTE

Omerdic_muhare     Islamska zajednica u BiH već 11 godina 7. maj obilježava kao Dan džamija. Toga dana 1993. godine u Banjoj Luci do temelja je srušena džamija Ferhadija.

     Muharem ef. Omerdić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ, u razgovoru za "Dnevni avaz" podsjeća da je u RS i dijelu BiH koji je tokom rata bio pod kontrolom HVO-a srušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekta, a na stotine ih je više ili manje oštećeno.
     Navodi i podatak da u RS tokom rata nije srušena samo jedna džamija, u Baljevinama kod Modriče.
     - Od kraja rata do aprila ove godine otvoreno je 300 džamija. Od toga su dvije trećine obnovljenih, a jedna nova. U toku je izgradnja i rekonstrukcija još 300 džamija. Ove godine otvorene su dvije, a date su saglasnosti za otvaranje još 20 džamija koje su završene. Ovim tempom rada trebat će nam još deset godina da obnovimo srušene objekte - kaže ef. Omerdić.

RS za obnovu džamija traži dozvole kao da gradimo nove

     Navodi da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, bez pismenog obrazloženja, zatražilo od Rijaseta IZ da mu dostavi spisak obnovljenih vjerskih objekata. Vlada RS ove godine je izdvojila 300 hiljada maraka za Ferhadiju i 145 hiljada za druge džamije.
     - Radove nam usporava činjenica da entitetska vlast za džamije koje su porušene pa obnovljene traži građevinske i urbanističke dozvole iako se radi o objektima koji su postojali - zaključuje Omerdić.

Za Ferhadiju treba novca i vremena

     Za obnovu Ferhadije, kako navodi Omerdić, bit će potrebno još dosta novca i vremena, jer njen izgled, kao i Aladža džamije u Foči, mora biti identičan onome prije rušenja.
     - Ostaci džamije su razneseni, kamen je mljeven i njime su posipani putevi, a bacan je i u Vrbas. Dijelove koji neće moći biti korišteni treba zamijeniti novim, a za to je potrebno dosta vremena - kaže Omerdić.

(http://www.avaz.ba)