A+ A A-

NACRT ZAVRŠNE DEKLARACIJE KONFERENCIJE O IRAKU U ŠARM EL ŠEJHU

irak-koferencija     U nacrtu završne deklaracije međunarodne konferencije o Iraku u egipatskom gradu Šarm el Šejhu insistira se na neophodnosti pružanja podrške uspostavi mira i stabilnosti u Iraku.

     IRNA javlja da su sve učesnice spomenute konferencije u navedenom nacrtu deklaracije podržale cjelovitost i međunarodni suverenitet Iraka. Također, sve učesnice su osudile bilo kakvo uplitanje u unutarnja pitanja Iraka i založile se za uspostavljanje prijateljskih odnosa, poštivanje prava iračkog naroda da sam kreira svoju sudbinu uz uvažavanje suvereniteta iračke vlade nad vlastitim prirodnim i finansijskim resursima.

     U deklaraciji se, također, osuđuje bilo kakva vrsta terorizma i nasilja u Iraku, posebno onog usmjerenog protiv civila, infrastrukture, državnih i vjerskih objekata i hitno se zahtijeva obustava svih vrsta nasilja, zaštita života nevinih civila i poštivanje ljudskih prava u toj zemlji.

     Istovremeno generalni sekretar Organizacije islamske konferencije Ekmeluddin Ihsanoglu tokom konferencije za štampu na margini zasjedanja u Šarm el Šejhu rekao je da Organizacija islamske konferencije ulaže velike napore da spriječi dalje širenje nemira i nasilja u Iraku.

     Generalni sekretar OIC-a je potvrdio da je Banka za islamski razvoj pri ovoj organizaciji odvojila 900 miliona dolara za obnovu Iraka te da je OIC u Bagdadu otvorio kancelariju.

(http://bosnian.irib.ir)