A+ A A-

ANKETA: GLAVNI CILJ VANJSKE POLITIKE SAD POTKOPAVANJE ISLAMA

map_of_Islamic_World_0     Nova anketa provedena u četiri veće muslimanske zemlje pokazuje da velika većina ljudi u tim zemljama vjeruje da je glavni cilj vanjske politike Sjedinjenih Država potkopavanje islamske vjere.

     Anketu je proveo Centar za međunarodne i sigurnosne studije sveučilišta Maryland a ispitano je više od 4 tisuće osoba u Egiptu, Pakistanu, Indoneziji i Maroku. Te četiri zemlje se smatraju američkim saveznicama u islamskom svijetu.

     Steven Kull, direktor Programa Odjela za vanjsku politiku na sveučilištu Maryland tvrdi da većina muslimana ispitanih u navedenim zemljama imaju pretežito nepovoljno mišljenje o vladi Sjedinjenih Država. 'Ono što većina Amerikanaca doživljava kao borbu protiv terorizma, nakon napada od 11. rujna, muslimani smatraju napadom na njihovu vjeru' - kaže Steven Kull.

     "Velika većina njih tvrdi da je cilj Sjedinjenih Država najvjerojatnije da oslabi i podijeli islamski svijet. Ovaj se ton i osjećaj pritiska snažno iskazuje u anketama. Mi možda mislimo da je rat protiv terorizma usredotočen na teroriste, no u ovom drugom dijelu svijeta postoji jasan stav da je to rat protiv islama."

     Sudeći prema anketi, većina ispitanika ima podijeljeno mišljenje o terorističkoj organizaciji al-Qaida. Najveći broj njih slaže se s ciljem al-Qaide da izbaci američke vojne snage iz muslimanskih zemalja. No, ispitanici su dodali da se skupine poput al-Qaide služe nasiljem protiv civila i time 'krše osnovna načela islama'. Međutim, velik broj ispitanika odobrava napade na američke vojnike u Iraku, Afganistanu i u Perzijskom zaljevu.

     Steven Kull izražava zabrinutost nad rezultatima koji pokazuju da postoji značajna podrška napadima al-Qaide i drugih skupina na američke postrojbe u toj regiji. Iz ankete se može vidjeti i da velika većina ispitanika podržava jačanje uloge islama u njihovom društvu. Dok su vrlo oprezni u svezi sa širenjem zapadnjačkih vrijednosti, većina ispitanih u svakoj zemlji ipak vjeruje da je demokratski politički sustav, za njihovu državu, 'dobar način upravljanja'.

(http://www.voanews.com/croatian)