Promo banner

A+ A A-

KBSA TRAŽI SMJENU MONIKE MIJIĆ I LJILJANE MIJOVIĆ ISPRED EUROPSKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA

KBSA_big     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike [KBSA] traži smjenu Monike Mijić i Ljiljane Mijović. KBSA  traži da se formira multinacionalno predstavništvo BiH u Europskoj komisiji za ljudska prava.

     KBSA - koja zastupa interese vise od 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka - izražava nezadovoljstvo radom "bosanskohercegovačkih" advokata Monike Mijić i  Ljiljane Mijović, koje bi trebale predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu u Europskoj komisiji za zastitu ljudskih prava u Strasbourgu u vezi slučaja Avde Palića, komandanta odbrane Žepe.

     Monika Mijić ne reprezentira državu BiH, već genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku, čime nanosi ogromnu štetu naporima demokratskih snaga za utvrđivanjem istine i pravde u vezi agresije i genocida u Bosni i Hercergovini i teško vrijeđa sve žrtve genocida.

     Europska komisija za ljudska prava je ponudila da izda svoj izvještaj u vezi  slučaja Avdo Palić. Monika Mijić se protivi tome, jer zna da bi Europska komisija našla Republiku Srpsku odgovornu ne samo za nestanak komandanta Avde Palića, nego i za događanja koja su prethodila genocidu u Žepi i Srebrenici, odnosno Bosni i Hercegovini.

     "BiH" sutkinja, na Europskoj komisiji za ljudska prava - Ljiljana Mijović  je poznata po svojoj podršci srbijanskoj strani u sporu BiH protiv Srbije na međunarodnom sudu. Prema njenim riječima, u interview-u koji je publiciran u Glasu Javnosti 2003 godine: "Svrha postupka koji predstoji je dokazati, odnosno osporiti osnovanost tužbe." Time je davala moralnu podrsku susjednoj drzavi (Srbiji) sa kojom je BiH bila u sporu sakrivajući se iza plašta "Bosansko-Hercegovačke" sutkinje. Nadalje, ona je smatrala da "osporavanje nadležnosti suda uopšte nije bio ‘slab' argument", čime je podržala srbijanske argumente koji su bili odbačeni na Međunarodnom susdu pravde. Nadalje, Ljiljana Mijović je stala uz argumente Srbije zaključujući da "Genocid, kao međunarodno krivično delo, jeste delo koje se samo pojedincu može staviti na teret" (istu taktiku koju je Srbija koristila) što je već dokazano da nije tačno - jer i države mogu biti nađene krive za genocid ukoliko prežive materijalni dokazi da se to dokaže.

     Aktivisti za ljudska prava, gospođa Phivan Wright i gospodin Victor Bojkov su potvrdili Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike pristrasno djelovanje Monike Mijić i Ljiljane Mijović u korist Republike Srpske u Strasbourgu.

     Monika Mijić i Ljiljana Mijović štite RS, umjesto da rade za interese BiH, odnosno interese žrtava genocida. KBSA traži da Europska komisija za ljudska prava izda svoj izvještaj u slučaju komandanta Avde Palića. Ovaj izvještaj će definitivno uništiti i ono malo kredibiliteta što RS misli da ima.

 Emir Ramić, predsjednik KBSA