Promo banner

A+ A A-

INSTITUCIJE RS VRŠE POSLJEDNJU FAZU GENOCIDA

Srebrenica_bodies     Narodna skupština RS podržala je danas veto gosp. Nebojše Radmanovića na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.  Preko 90 posto prisutnih poslanika glasalo je za propoziciju da je zahtjev da Srbija uhapsi učesnike u projektu genocida u Bosni i Hercegovini "destruktivan po vitalne interese Republike Srpske."   

     Predsjedništvo BiH je odluku o takvom zahtjevu razmatralo više od mjesec dana, i uloženi su svi napori da se postigne konsenzus o ovom pitanju. Međutim, kada se uzme u obzir da je upravo projekt genocida i doveo do devedeset-procentne mono-etničke vlasti na pola BiH teritorije, nije začuđujuće da nocioci te etnički čiste vlasti smatraju destruktivnim bilo kakav zahtjev za hapšenje onih koji su im takvu vladavinu omogućili. 

     Presuda Međunarodnog suda pravde jasno drži da su institucije Republike Srpske počinile genocid, a da je „dužnost oficira Vojske Republike Srpske, uključujući generala Mladića, bila da djeluju u ime vlasti bosanskih Srba, posebno u ime Republike Srpske", te da su ti oficiri „obnašali službene dužnosti Republike Srpske."  Današnjim potezom, institucije Republike Srpske su stale u direktnu zaštitu tih oficira, dok je sama Republika Srpska potvrđena kao agent Srbije unutar Bosne i Hercegovine.  

     S obzirom da svi pokušaji izbjegavanja odgovornosti za genocid predstavljaju posljednju fazu genocida, Stranka za BiH će u saradnji sa drugim strankama bez odlaganja predložiti usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida. 

     Stranka za BiH u svom saopćenju dalje naglašava: - Takav zakon je neophodan u situaciji u kojoj su glavni učesnici projekta genocida još uvijek na slobodi, u kojoj simbolični zahtjevi za njihovo hapšenje nailaze na veto, te u kojoj postoje konstantna negiranja i relativizacije genocida.