A+ A A-

AMERIČKI AMBASADOR POSJETIO ISLAMSKU ZAJEDNICU BOŠNJAKA U NORVEŠKOJ

     U utorak, 27. 03. 2007. godine, Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i predsjednik Islamskog savjeta Norveške, primio je američkog ambasadora Njegovu Ekselenciju Bensona K. Whitney u prostorijama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

     Naime, nakon što je glavni imam izabran za predsjednika Islamskog savjeta američki ambasador Njegova Ekselencija Benson K. Whitney je izrazio želju da se sretne sa novoizabranim predsjednikom Islamskog savjeta Norveške, što je se i desilo u prostorijama Islamske zajednice Bošnjaka.
     Nakon čestitanja glavnom imamu na izboru, razgovaralo se o aktivnostima i naporima koji se čine u okviru Islamskog savjeta na svim poljima koji se tiču muslimana i generalno savremenog društva. Poseban interes je pokazan za vjerske slobode u norveškom društvu i odnosu muslimana prema Americi i američkom društvu.
     Nezaobilana tema je bila i Bosna i Hercegovina, kao i Bosanci i Hercegovci u Norveškoj. Američki ambasador je izrazio svoju veliku želju da posjeti Bosnu i Hercegovinu, jer misli da je to jedna od najljepših zemalja na svijetu. Nadat je se da će mu se želja ispuniti.
     Ovom prilikom je ambasador Benson, preko Islamskog savjeta, pozvao svemuslimane u Norveškoj, zainteresirane za astronomiju, da se prijave američkoj ambasadi, jer je NASA u potražnji za novim kandidatima. Prilika je to, kako je rečeno, da se i iz reda Bošnjaka neko nade u ovim vodama, a možda i u svemiru.

DSC02707 (Custom)

                                       Senaid ef. Kobilica, glavni imam IZ Bošnjaka u Norveškoj (lijevo) i američki ambasador u Oslu (desno)

DSC02708 (Custom)

Zajednička fotografija: Domaćini i gosti