A+ A A-

TIHIĆ I SILAJDŽIĆ ZAJEDNO NA LOKALNIM IZBORIMA U RS

bhmapa     Pred BiH je važan period u kojem se očekuje donošenje strateških odluka za njenu budućnost i unutrašnje odnose. To je i osnova iz koje je proizišla inicijativa za formiranje jakog bosanskog bloka stranaka koje bi zajednički radile na jačanju države, kazao je lider SDA Sulejman Tihić, dodavši da je kroz saradnju sa SBiH na nekim ključnim pitanjima već stvoren takav blok.

Etnički interes

    - Trenutno imamo zastoj u reformskom procesu, jer se radi o ključnim pitanjima gdje se sukobljavaju dva koncepta - bosanski, s jedne, te etnički i entitetski koncept s druge strane - rekao je Tihić za "Dnevni avaz".
     On je dodao da bosanski blok ne treba razbiti ovaj drugi koncept koji egzistira u BiH, ali "mu treba dati onu dimenziju i značaj koji je u skladu s evropskim standardima".
     - Etnička dimenzija će uvijek biti prisutna u BiH, ali bosanska dimenzija mora biti iznad toga. Ne smije etnički interes biti iznad općeg. Ovo se naročito odnosi na entitetski interes koji je, po meni, privremenog karaktera - rekao je Tihić.
     U bosanskom bloku, pored SDA, Tihić vidi i SBiH, SDP, LDP, BOSS, SDU, stranke s hrvatskim predznakom, te i pojedine nestranačke organizacije. On je ponovio i poziv Glavnog odbora SDA ostalim bh. strankama da na predstojećim lokalnim izborima u RS dogovore zajednički nastup.
     - Umjesto međusobnog sukobljavanja, da smo zajedno radili, imali bismo sigurno veći politički utjecaj. S druge strane, i entitetsko glasanje bi na određen način bilo marginalizirano kada bi mi umjesto dva, imali četiri ili pet poslanika na državnom nivou iz RS - rekao je Tihić dodavši da se lider SBiH Haris Silajdžić složio s tim konceptom, te da se čeka i stav Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a.

Unutrašnje podjele

     Potpredsjednik SBiH Beriz Belkić pozdravio je inicijativu za formiranje bosanskog bloka dodavši da on već praktično funkcionira.
     - Blok čine stranke koje su bh. opredjeljenja, koje u svojim programima djelovanja imaju izgradnju multinacionalne, građanske, sekularne države, koja poštuje ljudska prava i koja ima perspektivu. Dakle, tu su svi koji žele da zaustave očigledna nastojanja za podjele unutar BiH - kazao je Belkić, potcrtavši da političko djelovanje bosanskog bloka nije upereno ni protiv koga u BiH.

(http://www.avaz.ba)