A+ A A-

REZOLUCIJA B&H DIJASPORE U SAD

logo-small                          REZOLUCIJA B&H DIJASPORE U SAD - Političkim strankama i Skupštini B&H, Liderima i Ljudima Dobre Volje

      Mi, građani Bosne i Hercegovine, koji boravimo u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavnici od preko 300.000 građana i državljana BiH, okupljeni na Proslavi Dana Nezavisnosti BiH, održanoj marta 10, 2007. godine u Northbrook, Illinois, poslije ozbiljne diskusije i analize raznih problema iznesenih na proslavi i na Okruglom stolu, uz podršku više najvažnijih neprofitnih bosansko-američkih organizacija i društava,   uključujući i Bosnian-American Cultural Association (BACA), Islamic Cultural Center of Greater Chicago (ICC), SDA Chicago USA for Bosnia and Herzegovina, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Bosnian American Information Center, kao i drugih organizatora, funkcionera i  učesnika ove proslave, donosimo slijedeću

 

REZOLUCIJU

 1.Prema presudi Međunarodnog Suda Pravde u Hagu od februara 26, 2007. godine, institucije Republike Srpske (RS) snose odgovornost za genocid i zločine protiv      čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka. Prema tome, i po pravu i po pravdi, mi zahtijevamo ukidanje RS kao genocidne tvorevine, koja na očigled međunarodne zajednice i dalje nastavlja genocid s drugim sredstvima protiv svih onih koji nisu Srbi. Bošnjaci, povratnici u svoje spaljene domove u RS, se maltretiraju na razne načine uključujući i nezaposlenost, škole bez bošnjačkih nastavnika, državne i općinske vlasti bez bošnjačkih funkcionera i činovnika, odvratna diskriminacija u bolnicama i zdravstvu kao i u raznim srpskim administracijama na svim nivoima vlasti. Institucije RS sve čine da očiste tzv. RS od svih drugih etničkih i vjerskih pripadnika i da pretvore RS u etnički čistu srpsku  državu, pa čak i u onim općinama gdje su Bošnjaci bili velika većina do 1992. godine., prije agresije i genocida, kao Srebrenica (72.9%), Rogatica (60%), Vlasenica (55.3%), Foča (51%), Višegrad (63%), Bratunac (64.2%), Zvornik(59.4%), itd. Tzv. RS se mora ukinuti zbog više razloga, uključujući i ove: A. Slovo i duh pravovaljane Presude Međunarodnog Suda Pravde u Hagu od 26 februara, 2006. godine., po kojoj su genocid izvršile političke, vojne i policijske strukture i institucije RS. B. Povijesne činjenice: a) RS nije nikad ranije postojala sve do nedavne genocidne agresije 1992. godine, b) Srbi nisu nikada živjeli u Bosni sve do dolaska Turaka, i C. Činjenica da mnoge institucije Republike Srpske i dalje nastavljaju vršiti genocid drugim sredstvima protiv Bošnjaka i drugih neSrba. Masovni zločini protiv čovjecnosti i genocid nije počinjen samo u Srebrenici nego je planski vršen svuda gdje je dopirala čizma zločinačke vojske RS, a naročito u Podrinju, Kozarcu, Prijedoru, Istočnoj Hercegovini, i mnogim drugim mjestima i krajevima B&H. Mi zahtijevamo u ime žrtava genocida, da bi se donekle ublazile posljedice genocida, da se sastav i nivo stanovništva u BiH povrati na onaj od prije počinjenog genocida. Za početak, mi zahtijevamo, da se ne samo Srebrenica, nego i sve druge općine sa Bošnjačkom većinom prije genocida, izuzmu ispod opresivne i zlocinačke administracije RS i pripoje se direktno državi BiH i da im se pruži odgovarajuća ekonomska pomoć potrebna za održivi povratak u ove posebne distrikte. Mi predstavljamo B&H dijasporu  od preko 300,000 građana u Sjedinjenim Američkim Državama i zahtijevamo od svih BiH političara da energično traže od međunarodnih faktora i rade na ukidanju RS, da parališu rad RS i da preduzmu sve mjere, političke i ekonomske, koje će dovesti do ukidanja RS i uspostave Republike BiH, kao sto je bila i prije srpske agresije i genocida.       

 2.Pored ostalog, treba energično pokrenuti i novi sudski postupak protiv svih onih medjunarodnih faktora koji ometaju ukidanje RS, i da im se jasno stavi do znanja da svaka njihova pomoć i podrška genocidnim institucijama RS ih stavlja u sukob sa Presudom Međunarodnog Suda Pravde u Hagu kao i odgovarajućih međunarodnih konvencija i zakona i da se svaka pomoć genocidnim institucijama RS smatra kao podrška genocidu što povlači kriminalnu odgovornost saučesništva u genocidu i zakonsku kažnjivost. Americka Dijaspora je spremna da pomogne financiranje takvih tužbi u Hagu protiv neodgovornih međunarodnjaka.

  3.Zahtijevamo da se izglasa zakon i na državnom i na federalnom nivou, a i na nivou kantona i općina, da je kriminalno djelo počinio svaki onaj koji tvrdi da zločin protiv čovjecnosti  i zločini genocida nisu počinjeni od strane Srba i Srpskih institucija  protiv Bošnjaka od 1992.-1995. godine. U isto vrijeme treba izglasati odgovarajuće zakone i objaviti ih u Službenom Listu BiH. Kolektivna odgovornost Srba i njihovih institucija prestaje samo onda kada i posljedni ratni zločinac bude uhapšen i osuđen za genocid i zločine protiv čovjecnosti, za silovanja i druge ogavne oblike zločina i kada srpski lideri priznaju ove zločine.                                                                                      

Ovo su osnovne civilizacijske i moralne obaveze svakog građanina BiH.                          

 4. Treba tražiti od međunarodnih faktora hitno preispitivanje Daytonskog ustavnog uređenja u BiH, uključujući i administratvno-teritorijalne entitetske podjele jer su one direktna posljedica genocida, ustvari nagrada za genocid, što predstavlja najbolji dokaz agresorima da se genocid isplati. 

5. Mi smatramo da je zakon o dvojnom državljanstvu, nametnut od UN Visokog Predstavnika Carl Westendorp-a, decembar 23, 1997. godine, i usvojen januar 1. 1998. godine, napravljen sa ciljem da legalizira i kompletira process genocida u BiH, po kome žrtve genocida gube BiH državljanstvo ako prime državljanstvo države u kojoj su našli utočište. Mi zahtijevamo da se preduzmu sve potrebne mjere da spriječimo gubljenje BiH državljanstva u dijaspori i da se ukine taj genocidni Clan 17 zakona o državljanstvu.

6. Sve istočnoevropske države u okruženju su davno izglasale zakone o penzionim pravima i kompenzaciji bivšim političkim zatvorenicima koji su robijali po komunističkim zatvorima. Na sramotu, B&H je jedina država koja nije još izglasala takav zakon. Zbog takog apsurda, primjera radi, Bosanski Mandela, koji je odrobijao skoro 18 godina teške robije po komunističkim zatvorima kao politički zatvorenik, i hiljade sličnih bivših političkih zatvorenika, od kojih neki žive sada i u dijaspori, ne samo da nisu dobili nikakvu financijsku kompenzaciju nego im se ne računa u penziju ni jedan dan proveden na robiji. Za uzor bi se mogao uzeti zakon koji je najpovoljniji iz bilo koje države u okruženju uključujući i Hrvatsku, ali ta nepravda se mora ispraviti i odgovarajući zakon izglasati.                                                            

7. Da se predloži u Skupštini države BiH, da BiH gradjani u dijaspori, u svim državama gdje čine više od 30.000 građana BiH, imaju pravo da organizuju izbore u skladu zakona države u kojoj žive i da direktno biraju svog predstavnika u BiH Skupštini, a da BiH dijaspora u SAD, od preko 300.000 državljana BiH, treba da ima proporcionalan broj svojih predstavnika/poslanika u BiH Skupštini i Vladi. Ministar za Dijasporu treba da se bira od predstavnika BiH Dijaspore iz SAD, kao najbrojnije i najznačajnije dijaspore. Za ovo postoji više presedana u SAD, gdje Italijani biraju svoje predstavnike pa čak i Senatore i šalju ih direktno u Italijanski Parlamenat i Senat, da tamo i američki Italijani imaju svoje predstavnike. Slično imaju i Poljaci a i neki drugi, uključujući i Hrvate. Pored toga, vrijeme je i da se prizna i ogromna ekonomska uloga BiH Dijaspore na BiH ekonomiju i stabilnost BiH valute a i da se stimuliše sve veći uticaj i uloga BiH lobija na Američki Kongres i Administraciju, pa i na politiku prema BiH.                                     

     Ova Rezolucija se upućuje sa zahtjevom za podršku raznim političkim i društvenim faktorima u BiH, uključujući i mnogim političkim strankama, sindikalnim organizacijama, kulturno-prosvjetnim društvima i institucijama, a upućuje se na razmatranje i zakonodavnu implementaciju skupštinama i vladama na raznim nivoima vlasti, uključujući i državne, entitetske, kantonalne, i općinske. BiH Dijaspora u SAD računa na vašu punu saradnju i odgovarajuću energičnu akciju.                                                                                          

  S poštovanjem, Bećir Tanović, Počasni predsj., Mesud Kulauzović, Predsjednik, BACA, Džafer Kulenović,  Predsjednik, ICC,  Emir Ramić, Predsjednik, KBSA