A+ A A-

BOŠNJACI TRAŽE RAVNOPRAVAN POLOŽAJ SA OSTALIMA U CRNOJ GORI

crna_gora     Predsjednik Upravnog odbora Foruma Bošnjaka-muslimana Crne Gore Suljo Mustafić rekao je jučer da u novom ustavu Bošnjaci moraju da imaju ravnopravan položaj sa ostalim autohtonim narodima u Crnoj Gori.

     Na okruglom stolu, koji su organizovali Forum Bošnjaka-muslimana i Centar za bošnjačke studije iz Rožaja, Mustafić je rekao da službeni jezik treba da bude crnogorski, a da ustavom treba da bude omogućeno Srbima, Hrvatima, Bošnjacima- muslimanima da u službenoj upotrebi nazivaju jezik svojim imenom.
     Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder rekao je da nije saglasan da Bošnjaci treba da traže mjesto čak i privilegovane manjine, već status ravnopravnih naroda i građana.
     Sekretar crnogorskog Ministarstva za prava manjina Orhan Šahmanović rekao je da u novi ustav treba da budu implementirana prava manjina.
     "Nadam se da će crnogorska država znati da cijeni sve ono što su Bošnjaci uradi za nju i da će im objektivnim pristupom vratiti dio onoga što su oni uložili u Crnu Goru", rekao je Šahmanović. On je istakao da su Bošnjaci u Crnoj Gori uvijek znali da prepoznaju vrijednosti koje su vodile multietničkom skladu i da su, često i na svoju štetu, podržavali ono što je značilo boljitak za Crnu Goru.
     "Tokom referendumskog procesa lijepo smo govorili o multietničkom skladu i multinacionalnoj državi, ali sada je vrijeme da se manjinska prava i položaj implementiraju u novi ustav", rekao je Šahmanović.
     Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić rekao je da je pripadnicima islama bitno kakva će biti njihova pozicija u novom najvišem pravnom aktu. "Kao ljudi i kao braća pokušajmo da zbližimo stavove, jer stalo nam je da dobijemo mjesto u ustavu i državi Crnoj Gori, koju doživljavamo kao svoju državu za koju smo se borili zajedno sa ostalim građanima ove zemlje", rekao je Fejzić.

(www.bosnjaci.net)