A+ A A-

ZAŠTO SMETA REIS CERIĆ?

Reis_srednja     Sruši li se pozitivna slika o muslimanima i njihovom poglavaru u BiH, rastu Dodikove šanse da federalizira i na kraju podijeli BiH

     Sudeći prema histeričnoj reakciji na izjave reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, izgleda da Milorada Dodika njegovi najbliži saradnici još nisu obavijestili da je predizborna kampanja davno završena, da su rezultati općih izbora u BiH objavljeni prije pet mjeseci, da je on nadmoćno pobijedio u RS, te da nema razloga da dalje okolo srbuje i raspaljuje nacionalističke strasti.      Naravno, daleko od toga da je jučerašnje oštro saopćenje premijera RS rezultat ove vrste neobaviještenosti. Pozadina je mnogo dublja i politički opasnija.
     Zašto je Dodik nervozan i zašto mu je u ovom trenutku potrebna javna polemika s poglavarom Islamske zajednice u BiH? Kakvu vjerodostojnost imaju optužbe da reis Cerić radi protiv pomirenja naroda BiH, u trenutku kada usred Beograda upravo reis u razgovoru s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem poziva na pomirenje i novi dijalog između Srba i Bošnjaka?
     Zašto Dodik širi strah od navodne muslimanske dominacije u BiH i kakve to veze ima s mogućim dogovorom o reformi policije i ponovnim otvaranjem priče o ustavnim promjenama?
     Nakon što polako, jedan po jedan, padaju u vodu njegovi pokušaji da sačuva netaknut ratni plijen zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Dodik izlaz vidi u širenju straha od izmišljene islamske opasnosti, vjerujući da će Evropa prihvatiti njegovu teoriju o RS kao predziđu kršćanstva.
     A onda moraju ostati i policija RS, i entiteti s ovlastima države, i Dodikova apsolutna vlast na gotovo polovini teritorija BiH. Za ostvarenje tog plana najveća prepreka je u osobi Mustafe ef. Cerića, kojeg Dodik titulira kao "glavnog bošnjačkog ideologa" i otuda ovako žestok udar.
     Meta nije slučajno izabrana. Reis Cerić uživa nesporan ugled u zapadnom svijetu i slovi kao lider dijaloga između islama i kršćanstva u Evropi. Njegova umjerenost i odmjerenost nailaze na simpatije i podršku medija na Zapadu.
     Sruši li se takva slika o muslimanima i njihovom poglavaru u BiH, rastu Dodikove šanse da federalizira i na kraju podijeli BiH. Problem je jedino što je meta koju je naciljao prevelika, a oružje s kojim je krenuo da je pogodi, prazno.

Fadil MANDAL

(www.avaz.ba)