A+ A A-

EU NE BI SMJELA PRIHVATITI NIŠTA MANJE OD PUNE SURADNJE SRBIJE S HAGOM

hrw_logo_19jun0     Komentari evropskog komesara za proširenje, Olli Rehna daju naslutiti da je možda Evropska Unija spremna  obnoviti  pregovore sa Srbijom u vezi bližih veza Beograda s Unijom - a bez pune suradnje Beograda s Haškim tribunalom - kaže se u današnjem saopćenju evropskog ogranka grupe za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, čije je sjedište inače u New Yorku.

     U pismu gospodinu Rehnu, zatim ministru vanjskih poslova Unije Solani, i Njemačkoj, kao trenutno predsjedavajućoj Unije, Human Rights Watch zahtijev da se obezbijedi da Evropska Unija održi principijelan i konzistentan pristup Srbiji, insistirajući na punoj suradnji s Haškim tribunalom - kao preduvjetu za obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

     Bez čvrstog i konzistentnog pritiska na vladu u Beogradu - kaže Lotte Leichtiz evropskog odjela Human Rights Watch -a, postoji prava opasnost da se Ratko Mladić nikada neće sučeliti s pravdom.

     Evropska Unija ne bi smjela prihvatiti ništa manje od pune suradnje Srbije s Hagom, zaključuje se u današnjem saopćenju Human Rights Watcha.

(http://www.voanews.com/bosnian)