A+ A A-

VELIKE SILE POKUŠAVAJU USPOSTAVITI UTJECAJ U SREDNJOJ AZIJI

srednji_istok     Christian Science Monitor donosi izvješće iz Dushabea u Tajikistanu o sve većoj vojnoj ili poslovnoj nazočnosti velikih svjetskih sila u području srednjoazijskih zemalja bogatih naftom.

     U zračnoj luci u Dushanbeu nalaze se francuski vojni zrakoplovi, dvadesetak kilometara dalje ruska motorizirana pješačka divizija s desetak tisuća vojnika dok istodobno Sjedinjene Države podučavaju tadžikistanske snage sigurnosti protuterorističkim tehnikama.

     Velike sile, piše izvjestitelj Christian Science Monitora, ponavljaju ono što je već viđeno u 19. stoljeću, nadmetanje ruskog i britanskog carstva za zemlju i utjecaj na istim područjima kao i nekada. Jedina razlika je u tome, tvrdi jedan analitičar, da su same zemlje Srednje Azije sada aktivni akteri te da koriste razilaženja između Rusije, Sjedinjenih Država, Europske unije i Kine kako bi izvukli najveću moguću vlastitu korist.

     U ovom krugu, navodi dnevnik iz Bostona, glavni je zgoditak kontrola nad nafotvodima i plinovodima kroz koje na tržište dolazi oko pet posto energetskih rezervi.

(http://www.voanews.com/croatian)